Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στα 6,5 δισ. ευρώ η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων


«Δεν υπάρχει ουσιαστικά ελληνική γεωργία αφού εισάγει όλους τους σπόρους από το εξωτερικό» δήλωσε την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Μάλιστα, όπως είπε, το 2009 πληρώσαμε 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων........

Ο κ. Σκανδαλίδης γνωστοποίησε πως με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τους πρώτους μήνες του 2011 θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών.

Σήμερα υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί και 117 ενώσεις συνεταιρισμών και πολλοί είναι «συνεταιρισμοί σφραγίδες».

Ο κ. Σκανδαλίδης ανήγγειλε τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τον οργανισμό κατάρτισης και εκπαίδευσης «Δήμητρα», είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ερευνητικά εργαστήρια χωρίς ερευνητές και σημείωσε ότι θα κλείσουν κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου (συνολικά είναι 154).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουμε κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών το χειμώνα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ο ίδιος δεν είναι χωροφύλακας των αγροτών, είναι σύμμαχός τους και οι αγρότες είναι ελεύθεροι να κάνουν κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το Μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε εν πολλοίς να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας και αυτό που χρειάζεται είναι η ενσωμάτωση και υπέρβαση του Μνημονίου.

Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε ως το «συντομότερο ανέκδοτο» τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι με το σχέδιο που προτείνει μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες, ενώ για την Αριστερά παρατήρησε ότι λέει «αστεία» και «ασαφή» πράγματα.

Σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου τόνισε ότι είναι μια βαθιά πολιτική αναμέτρηση και το διακύβευμα είναι ο νόμος του «Καλλικράτη», ποιοι πιστεύουν και μπορούν να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος και η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή συναντήθηκαν με αγρότες σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Παλάς» και άκουσαν τα προβλήματα τους. Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε για συνεχή διάλογο μαζί τους και είπε πως η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτούς.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: