Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

2,3 εκατ. λίρες για τη... γυμνή Jerry Hall!


Αισιόδοξα μηνύματα πως η αγορά τέχνης μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης παρά την κρίση που εξακολουθεί να ταλανίζει Ευρώπη και Αμερική προσέφερε η χθεσινοβραδινή μεγάλη δημοπρασία έργων μοντέρνας τέχνης που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s.
Μια δημοπρασία που ολοκληρώθηκε με τρόπο εντυπωσιακό, συγκεντρώνοντας περί τα 13,3 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (άνω των 21 εκατομμυρίων δολαρίων), έναντι στόχου 10 εκατομμυρίων λιρών που είχαν θέσει οι ιθύνοντες του οίκου και κατά τη διάρκεια της οποίας εκποιήθηκαν μερικά ομολογουμένως αξιόλογα έργα, σε τιμές μάλιστα κατά τι υψηλότερες και των πλέον αισιόδοξων εκτιμήσεων!
Την παράσταση «έκλεψαν» δύο έργα, ένα πορτρέτο της Jerry Hall, φιλοτεχνημένο από τον Lucian Freud την εποχή που το διάσημο μοντέλο και ηθοποιός ήταν ακόμα σύζυγος του «ιερού τέρατος» της ροκ, του Mick Jagger και δη έγκυος !
Ο πίνακας, με τον τίτλο «Eight Months Gone», πουλήθηκε έναντι ποσού 2,3 εκατομμυρίων λιρών, πιθανότατα στον ίδιο αγοραστή που τελικώς απέκτησε και τον πίνακα «Diamond Dust Shoes» του 1980, έργο μοναδικό καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερων διαστάσεων έργα του Andy Warhol (έχει ύψος 2,4 μέτρα!) και πάντως αυτή ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε προς πώληση σε ιδιώτες. Η τιμή που «έπιασε» άγγιξε τα 1,6 εκατομμύρια λίρες.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η δημοπρασία δημιούργησε ελπίδες για μια πιο «ορατή» ανάκαμψη της διεθνούς αγοράς τέχνης που το τελευταίο διάστημα υπέφερε, όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, από τη γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως λένε πάντως οι ειδικοί το επόμενο κρίσιμο «τεστ» θα λάβει χώρα το Νοέμβριο, στη Νέα Υόρκη, όπου είναι προγραμματισμένη η επόμενη μεγάλη δημοπρασία της χρονιάς. Μέχρι τότε όμως η τελευταία αυτή δημοπρασία των Sotheby’s θα κρατάει το … ρεκόρ της πιο επιτυχημένης της χρονιάς!
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: