Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Επιστροφή στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2011»


Υπάρχει μια σαφέστατη μεταστροφή της εικόνας για την χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο με την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα της τριετούς οικονομικής προσαρμογής και περιμένουν τα επόμενα βήματα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, τίποτα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμη, ανέφερε υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την επόμενη διετία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να επανέλθουμε στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό, άλλωστε δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη, καθώς, μέσω της συμφωνίας με την τροίκα, έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε μέχρι και το 2012, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: ό,τι προβλέπεται στο Μνημόνιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει κρυφή αντζέντα που θα αποκαλυφθεί ως δια μαγείας, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μερικοί αφήνουν να υπονοηθεί, όλα περιγράφονται στο Μνημόνιο, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε, επίσης, ότι αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση του ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί ενόψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την θέση στην οποία βρισκόταν η οικονομία όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη μας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: