Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την περαίωση




Του Προκοπη Χατζηνικολαου (AΠΟ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η αποστολή των σημειωμάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις προκειμένου όσοι εξ αυτών επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων της δεκαετίας 2000 - 2009. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τελευταία ημερομηνία για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η 18η Νοεμβρίου καταβάλλοντας και το 20% του οφειλόμενου φόρου και 29η Νοεμβρίου εφόσον κάποιοι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν.

Για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υποθέσεις τους βρίσκονται στα δικαστήρια θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν σχετική αίτηση καθώς και να έχουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί, καθώς και η ορισθείσα ημερομηνία συζήτησης εφόσον αυτή έχει ορισθεί. Επίσης, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε όσους έχει γίνει έλεγχος.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα περιέχει για κάθε μία ανέλεγκτη υπόθεση τα εξής στοιχεία:

1. Την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του επιτηδευματία ΔΟΥ κατά την ημερομηνία έκδοσης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος.

2. Την αρμόδια για κάθε οικονομικό έτος ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του επιτηδευματία και τον κωδικό αυτής.

3. Τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη.

4. Τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ.

5. Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα.

6. Την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή την παράβαση του ΚΒΣ ή το δελτίο πληροφοριών.

7. Το συντελεστή του φόρου περαίωσης.

8. Το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος.

9. Το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατ' έτος.

10. Το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμά της, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.

11. Το ποσό της προκαταβολής (20%) το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσια (500) ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό, που πρέπει να καταβληθεί.

Σε περίπτωση μη αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υπόκεινται σε έλεγχο. Σημειώνεται ότι οι επιτηδευματίες μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν τις υπαγόμενες υποθέσεις τους για ορισμένα μόνο από τα οικονομικά έτη. Σε κάθε περίπτωση τα έτη που θα περαιωθούν θα πρέπει να είναι συνεχόμενα.

Εφόσον οι υπόχρεοι διαπιστώσουν σφάλματα στο εκκαθαριστικό σημείωμα θα ζητούν από τις εφορίες τους τη διόρθωση των στοιχείων και θα επανεκδίδεται από την εφορία το τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Δικαστήρια
Ο επιτηδευματίας ο οποίος επιθυμεί να περαιώσει εκκρεμείς ελεγμένες υποθέσεις του που υπάγονται στη σχετική ρύθμιση υποχρεούται να υποβάλει αίτηση μέχρι την 15/11/2010 στην αρμόδια ελεγκτική αρχή που εξέδωσε την κάθε εκκρεμή καταλογιστική πράξη, με την οποία θα ζητεί την επίλυση της διαφοράς στο πλαίσιο σχετικού διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού, ανάλογα με την περίπτωση, και την περαίωση της εκκρεμούς υπόθεσής του.

Αίτηση μπορεί να υποβληθεί για οποιαδήποτε εκκρεμή καταλογιστική πράξη επιθυμεί ο επιτηδευματίας, ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου και διαχειριστικής περιόδου που αυτή αφορά. Στην αίτηση θα αναφέρεται η συγκεκριμένη καταλογιστική πράξη για την οποία ζητείται η περαίωση, προκειμένου δε για πράξεις περισσότερες της μιας που εκδόθηκαν από την ίδια ελεγκτική αρχή αναγράφονται στην ίδια αίτηση όλες οι πράξεις για τις οποίες ενδιαφέρεται ο επιτηδευματίας.

Εφόσον πρόκειται για υπαγόμενες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μαζί με την αίτηση προσκομίζεται και βεβαίωση του αρμόδιου δικαστηρίου από την οποία προκύπτει ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί, καθώς και η ορισθείσα ημερομηνία συζήτησης εφόσον αυτή έχει οριστεί.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της ως άνω βεβαίωσης μαζί με την αίτηση, υποβάλλεται κατά την επίλυση της διαφοράς υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί και ότι η βεβαίωση θα προσκομισθεί άμεσα με την έκδοσή της

Πλαστά και εικονικά
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λάβει ή εκδώσει μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία με τζίρο άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ ακόμα και αν είναι εισηγμένες επιχειρήσεις μπορούν να τα δηλώσουν στην αρμόδια εφορία μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2010, πληρώνοντας το 55% της αξίας κάθε τιμολογίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Η μεγαλύτερη ρύθμιση που έγινε για τις 2.500.000 ανέλεγκτες χρήσεις προβλέπει:

1. Το ελάχιστο ποσό για τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία α΄ κατηγορίας ανέρχεται στα 300 ευρώ. Για όσους τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, και 500 ευρώ για επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 700 ευρώ ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ.

2. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην περαίωση θα πρέπει να προκαταβάλουν το 20% του φόρου που προκύπτει, ενώ το ποσό δεν μπορεί να είναι κάτω των 500 ευρώ.

3. Οσοι υπαχθούν στην περαίωση θα καταβάλλουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι 5.000 ευρώ, σε οκτώ μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, σε 12 δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 15.000 ευρώ. Οταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής είναι πάνω από 15.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ σε 24 μηνιαίες δόσεις.

4. Στην περίπτωση που καταβληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό παρέχεται έκπτωση 10%.

5. Το ποσό του φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα πρατήρια βενζίνης, χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας και τους εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας, που θα ισχύει συντελεστής 7‰ και 12‰ για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης και 1% για τα πρακτορεία τουρισμού και ταξιδίων. Τα ποσά που προκύπτουν πολλαπλασιάζονται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: