Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η... Διαύγεια του 1833


«Ολοι οι φέροντες την ημετέραν υπογραφήν νόμοι και διατάγματα, όλαι αι δημοσιότητος χρήζουσαι διατάξεις και διακηρύξεις των ημετέρων υπουργείων, έτι δε αι περί διορισμών και προβιβασμών εις τας δημοσίους υπηρεσίας, και αι περί παραιτήσεων ειδοποιήσεις, θέλουν δημοσιεύεσθαι του λοιπού δια μιας επισήμου εφημερίδος, ήτις θέλει φέρει το όνομα Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδας...»

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η πρώτη εφαρμογή της Διαύγειας, της υποχρεωτικής δημοσίευσης όλων των σημαντικών αποφάσεων του κράτους, πολύ πριν από το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βρισκόμαστε στο 1833, εποχή της ελέω Θεού μοναρχίας του Όθωνα και της βαυαρικής αντιβασιλείας στην Ελλάδα. Το πρώτο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της χώρας, στις 16 Φεβρουαρίου 1833. Είναι γραμμένο στα ελληνικά και τα γερμανικά και ξεκινά με ένα διάγγελμα της αντιβασιλείας-στο όνομα του ανήλικου τότε Όθωνα- προς τον ελληνικό λαό, όπου γίνεται αναφορά τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στην "εσωτερική διχόνοια" που εκδηλώθηκε "δια του πλέον βδελυρού εγωισμού" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: