Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ακυρώθηκαν 15 διορισμοί πανεπιστημιακών


Δεκαπέντε διορισμούς καθηγητών σε Πανεπιστήμια ακύρωσε το υπουργείο Παιδείας και για άλλους 100 αμφισβητεί τη νομιμότητά τους και ζητά επανέλεγχο της νομιμότητας εκλογής τους. Την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος με επείγον έγγραφό του ζητά από τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας στοιχεία για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που μπήκαν από την «πίσω πόρτα».
Όπως αποδεικνύεται, σε αρκετά πανεπιστήμια οι σύζυγοι, οι γιοι και οι ανιψιοί καταφέρνουν να εκλεγούν, χωρίς απαραίτητα να είναι διαφανείς οι διαδικασίες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία παρατηρούνται σήμερα σε πολλά Ιδρύματα. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι σε μία περίπτωση έγινε καθηγητής πανεπιστημίου γιος καθηγητή του ίδιου ιδρύματος. Μάλιστα, ο πατέρας ήταν εκείνος που έκρινε την διδακτορική διατριβή του γιου του και τον εξέλεξε για τη θέση!



Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για παράτυπες εκλογές καθηγητών έχουν γίνει συνολικά σε έξι πανεπιστήμια της χώρας. Στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες για παράτυπες εκλογές πανεπιστημιακών στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πειραιώς, Θράκης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου.



Όπως αναφέρει το «Βήμα», σε μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική του Πανεπιστημίου των Αθηνών, τα τέκνα του 40% των τακτικών καθηγητών ήδη υπηρετούν σε γραφεία κοντινά με εκείνα των γονέων τους. Ανέκδοτο έχουν γίνει περιπτώσεις καθηγητών που εκτός από το μέλλον των παιδιών τους έχουν εξασφαλίσει και εκείνο των γαμπρών τους. Σε ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών, τα παιδιά του 25% με 30% των υπηρετούντων καθηγητών είναι ήδη μέλη ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες.



Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως το αίτημα από το υπουργείο Παιδείας για να παρασχεθούν στοιχεία για τους διορισμούς έχει υποβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περίπου τα μισά πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμα απαντήσει. Με δεύτερο έγγραφο που θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Παιδείας θα υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να παρέχουν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: