Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Δημoψήφισμα με "ειδικό βάρος" σημερα στην Τουρκία


Στις κάλπες καλούνται σημερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι για το δημοψήφισμα επί της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.
Έρευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το «ναι» με 56.8% κατά το δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν.

Παράλληλα, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά με πολύ μικρή διαφορά.

Την καίρια σημασία του δημοψηφίσματος πάντως, απέδειξε ο τρόπος που κινήθηκε τον τελευταίο μήνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και έδωσε μπαράζ συνεντεύξεων σε εγχώρια, αλλά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα υπεραμυνόμενος της μεταρρύθμισης.

Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση της αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα, επιχειρώντας με τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του να πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δικαιοσύνη, δεν κρύβουν πίσω της κρυφή ισλαμική ατζέντα και δεν αποτελούν προσωπικό σχέδιο του ίδιου και του κόμματός του.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Ωστόσο οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Μία ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα καταρρακώσει το ηθικό της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών του Ιουλίου του 2011.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: