Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σοβαρές παραλείψεις κόστισαν ζωές στο κατάστημα της Marfin στη Σταδίου



Σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου και κλειδωμένες εξόδους διαφυγής αποκαλύπτει το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας για την πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου τον περασμένο Μάιο, που κόστισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους.........
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα" αλλά και όσα μετέδωσε η τηλεόραση της ΝΕΤ, στο πόρισμα αναφέρεται ότι η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου ήταν κλειδωμένη ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει.

Στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο επιθεωρητής Θεοδόσιος Πανταζόπουλος καταγράφονται ακόμη σοβαρές ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού. Οι ελλείψεις επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων, μετά την επίθεση με μολότωφ που δέχθηκε το υποκατάστημα από αγνώστους.

Μεταξύ άλλων, ο επιθεωρητής τονίζει ότι "οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου,η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται, προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει".

Προσθέτει δε ότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους, η έξοδος κινδύνου "άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την "μπάρα πανικού" της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο".

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι "τη στιγμή του συμβάντος, με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου".

Επίσης, συνεχίζει ο επιθεωρητής, "υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι το γραφείο της διευθύντριας έπιασε πρώτο φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί".
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: