Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Περισσότερη ρευστότητα στην αγορά


Την αξιοποίηση του νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρός της ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Ράπανος, τόνισε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.

Η πλευρά των τραπεζών συμφώνησε ακόμα στη χρηματοδότηση των πελατών τους επιχειρηματιών με στόχο τη συμμετοχή στην περαίωση.

Οι νέες εγγυήσεις που ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου από την κυβέρνηση έχουν ως στόχο οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ που θα διοχετευθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και για να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογά τους που λήγουν.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν όμως και στην εφαρμογή ενός συστήματος καρτών τις οποίες θα έχει ο κάθε πολίτης για να καταγράφονται οι συναλλαγές του σε αντικατάσταση του άβολου συστήματος των αποδείξεων.

Τέλος ανακοινώθηκε η αντικαταστατή του ΤΕΜΠΜΕ από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης το οποίο θα ενισχυθεί με κονδύλια 2 δισ. ευρώ για το διάστημα 2010 - 11.

«Μένει να δούμε αν το πακέτο της ρευστότητας θα περάσει στην αγορά» δήλωσε την Τρίτη στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις κυβέρνησης – ΕΕΤ.

Για το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «είναι αποτυχημένος ο τρίτος κύκλος του ΤΕΜΠΜΕ είχαμε πει ότι θα πρέπει να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο εύκολο και χρηστικό».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπενθύμισε ότι στα τέλη Ιουλίου οι καθυστερήσεις των δανείων έφταναν στα 22 δισ. ευρώ, ενώ η παράταση αποπληρωμής των δανείων τα 1,4 δις. ευρώ. Για τις «έξυπνες κάρτες» ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι οι έμποροι είναι σύμφωνοι.

πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: