Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Μεντβέντεφ


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε στην άλλοτε ρωσική και σήμερα κινεζική πόλη Νταλιάν την Κυριακή, αρχίζοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Μόσχας με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Ντ.Μεντβέντεφ κατέθεσε λουλούδια σε μνημείο για τους στρατιώτες του ρωσοϊαπωνικού πολέμου (1904-05) και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε συναντήσεις με Σοβιετικούς και Κινέζους βετεράνους.

Γνωστή στα ρωσικά ως Ντάλνι, η πόλη-λιμάνι Νταλιάν είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας έπειτα από συμφωνία «υπενοικίασης» της περιοχής με την κινεζική αυτοκρατορία το 1898.

Η κοντινή ναυτική βάση Πορτ Άρθουρ, θέατρο μιας εξαιρετικά σκληρής μάχης στον πόλεμο του 1904-05, έπεσε στα χέρια των Ιαπώνων έπειτα από παρατεταμένη πολιορκία. Η Σοβιετική Ένωση έδιωξε τους Ιάπωνες από το Πορτ Άρθουρ το 1945 και δέκα χρόνια αργότερα παρέδωσε τον έλεγχο της βάσης στην Κίνα.

Σήμερα γνωστό ως Λούσουν, το πρώην Πορτ Άρθουρ είναι πλέον τμήμα της Νταλιάν. Στο νεκροταφείο της Λουσούν κείτονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες κάτω από σοβιετικές ταφόπλακες με κόκκινα αστέρια, στο χώρο που ετοιμάστηκε με μεγάλη προσοχή εν αναμονή της προεδρικής επίσκεψης.

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι η επίσκεψη στέλνει ένα «αντί-ιαπωνικό» μήνυμα ή ότι η κίνηση σχετίζεται με την σινοϊαπωνική ένταση των τελευταίων εβδομάδων. «Πρόκειται για τεχνητή σύνδεση. Η επίσκεψη στο Πορτ Άρθουρ είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο» δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass.

Ο Ρώσος πρόεδρος, συνοδευόμενος από δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες, μεταξύ άλλων και της ενέργειας, θα επισκεφθεί το Πεκίνο τη Δευτέρα και τη Σαγκάη την Τρίτη. Ο Μεντβέντεφ και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών, που αφορούν και το πεδίο της ενέργειας. Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο.

Στις συνομιλίες των δύο πλευρών αναμένεται επίσης να θιγούν ζητήματα που άπτονται των πυρηνικών προγραμμάτων της Βορείου Κορέας και του Ιράν.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: