Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλασιάστηκε σε ένα μήνα η «τρύπα» στα έσοδα


Αποκλίνουν 1,49 δις ευρώ τα φορολογικά έσοδα από τον στόχο του Μνημονίου - στα 770 εκατ. ευρώ ήταν η απόκλιση τον Ιούλιο

Στοιχεία που αποκαλύπτουν διπλασιασμό της «τρύπας» στα φορολογικά έσοδα μέσα σε μόλις έναν μήνα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση δικαιολογεί την αδυναμία της κυβέρνησης να δεσμευθεί για διατήρηση του ΦΠΑ στο 11%, ενώ ανοίγει το δρόμο για λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, η απόκλιση στα καθαρά φορολογικά έσοδα έφτασε στα 1,49 δις ευρώ από 770 εκατ ευρώ έναν μήνα πριν.

Σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14.5 δισ. ευρώ από 21.4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Περιορίστηκε κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Σε αριθμούς, ενώ τον Μάιο προβλεπόταν να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 34,59 δις ευρώ, ο στόχος αναπροσαρμόστηκε τον Ιούλιο με την συμφωνία της Τρόικας στα 33,85 δις ευρώ για να καταφέρει να λάβει τελικά η κυβέρνηση 32,35 δις ευρώ. Βραδύτερη ήταν η ανάκαμψη των εσόδων και σε σχέση με το 2009 καθώς αυξήθηκαν κατά 3,3%, έναντι 4,1% αυξησής τους τον Ιούλιο.

Το υπουργείο στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι η πορεία μείωσης του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων.

Προσθέτει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: