Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν ζητά "συγνώμη" η Ιαπωνία


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, απέρριψε την απαίτηση της Κίνας για «συγγνώμη και αποζημίωση», με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση ενός κινέζου κυβερνήτη αλιευτικού.

"Οι νήσοι Σενκάκου είναι τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας. Από αυτήν την άποψη, η αποζημίωση είναι αδιανόητη" είπε ο Καν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο, σύμφωνα με το Jiji........


Η σύλληψη, την 8η Σεπτεμβρίου, του Κινέζου καπετάνιου, το σκάφος του οποίου συγκρούστηκε με ιαπωνικά περιπολικά σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην αλυσίδα των νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα, προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο ισχυρές ασιατικές χώρες. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απελευθερώσει τον κυβερνήτη του αλιευτικού, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά από εισαγγελείς και επέμεινε ότι τα νησιά αποτελούν τμήμα της χώρας. Ο Ζιαν Τσισιόνγκ, ο πλοίαρχος του αλιευτικού, έφθασε στην πατρίδα του το πρωί του Σαββάτου.

Το Πεκίνο κάλεσε επανειλημμένα το Τόκιο να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση για την "παράνομη" σύλληψη του ναυτικού, απαιτώντας "πρακτικά βήματα" για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: