Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προτάσεις για την περαίωση


Όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ, προτείνει το υπουργείο Οικονομικών να αφορά η ρύθμιση περαίωσης.

Στις προτάσεις που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ενόψει της ευρείας σύσκεψης επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων περιλαμβάνονται και τα ελάχιστα ποσά πληρωμής για κάθε ανέλεγκτη χρήση.

Αυτά ξεκινούν από 400 ευρω για επιτηδευματία χωρίς βιβλία ή βιβλία πρώτης κατηγόριας, από 700 ευρω για βιβλία β' κατηγόριας και από χίλια ευρω για βιβλία γ' κατηγόριας.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 10% ενώ σε περίπτωση τμηματικής καταβολής ο φορολογούμενος πληρώνει προκαταβολή 25% ενώ ο αριθμός των δόσεων φτάνει τις 12 η κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ.

Στη ρύθμιση προτείνεται να ενταχθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό.

Αντίθετα προτείνεται η εξαίρεση των υποθέσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2010 δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποιες από τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Επίσης εξαιρούνται οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία καθώς και υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιούσιας και μεταβίβασης ακίνητων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Αντιδράσεις για την περαίωση στο ΣΚΑΪ
"Εγώ επί της αρχής είμαι αντίθετος στη λογική της περαίωσης. Κάθε φορά κάνουμε κάθε τόσο περαίωση και να λέμε ότι είναι τελευταία, είναι προσωρινό μέτρο, αναποτελεσματικό» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η περαίωση στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία, διαιωνίζει μια αδικία και ομολογεί την αποτυχία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο τομεάρχης τη ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με την περαίωση θα πρέπει να τραβήξουμε μία 'κόκκινη' γραμμή και αυτή να είναι η τελευταία» σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Eξήγησε ότι με την ολοκλήρωση της περαίωσης ο επιχειρηματίας θα πρέπει να καταστρέφει και τα στοιχεία.

Και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες
Παράλληλα με την περαίωση το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι δόσεις για τη ρύθμιση μπορούν να φθάνουν έως και τις 45, με ταυτόχρονη διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ να εξοφληθούν εφάπαξ διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: