Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτόφωρο για τους παραβάτες


Παρέμβαση εισαγγελέα για το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στους βενζινοπώλες η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα για επτά ημέρες, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς εφετών όλης της χώρας, ζητάει την αυστηρή τήρηση της υπουργικής απόφασης, αλλά και να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για τους παραβάτες.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι έδρασε άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας και προειδοποίησε τους κερδοσκόπους ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να άρει το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και εκβιαστικό», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η αγορά.

Αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές πλαφόν ανά νομό. Διαβάστε [ Εδώ ]

Όπως επισημαίνει η ΟΒΕ, χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν. «Πώς θα πουλήσουν καύσιμα με τις τιμές που επιβάλει η κυβέρνηση;», διερωτάται η Ομοσπονδία και υποστηρίζει ότι στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μια απαράδεκτη πρακτική που οδηγεί σε εξόντωση τα πρατήρια.

Η ΟΒΕ καλεί τη κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια ώστε ο κάθε κρίκος της αγοράς να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πουλάει, ειδάλλως να άρει αμέσως το πλαφόν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι επιφυλάσσονται να ασκήσουν τα εκ του νόμου δικαιώματά τους.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καλεί τα μέλη τη σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί της Τρίτης, ενώ παράλληλα ζητά από τις ενώσεις – μέλη της να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις την ίδια ώρα μπροστά σε όλες τις νομαρχίες της χώρας.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να συναντηθούν το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό.

Αναληθής ο ισχυρισμός

Απέναντι στο ισχυρισμό της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, πληροφορίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρουν ότι το 70% των πρατηρίων πουλάει τα υγρά καύσιμα σε τιμές χαμηλότερες του πλαφόν.

Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι ο ισχυρισμός των βενζινοπωλών δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.

Ακόμα, στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.

«Το πλαφόν δε μπορεί να αφορά μόνο τις λιανικές τιμές αλλά και τις χονδρικές, όπως ορίζει και η νομοθεσία» επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Καυσίμων. Διαφορετικά προτείνει στην κυβέρνηση εκτός -από τα κλειδιά των βυτιοφόρων- να πάρει και τα κλειδιά των πρατηρίων.

«Με πλαφόν ή χωρίς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα, από την 9η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη πέρσι, φέτος έγινε η πιο ακριβή», τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: