Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ


Μας το "ταχυδρομησε":aetoshal.blogspot.com

Με αφορμή την καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας στη Χαλκιδική από το πράσινο σκουλήκι, ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Τζηρίτης απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη λήψη μέτρων......
Η επιστολή παρακάτω:
ΘΕΜΑ: «Καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας από το πράσινο σκουλήκι»

Κύριε Υπουργέ,
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής με τα υπ’αριθμ. 05/6510/17-8-2010 και 05/6747/3-9-2010 έγγραφα, έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.&Τ καθώς και την Πολιτική Ηγεσία, για τη σημαντική απώλεια της βαμβακοπαραγωγής του Νομού λόγω .....
προσβολών από το έντομο Helicoverpa armigera (κοινώς πράσινο σκουλήκι).
Το βαμβάκι είναι μία από τις σημαντικές καλλιέργειες του Νομού, συνολικής έκτασης 17.617 στρεμμάτων για το τρέχον έτος, που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, καθώς και των Δήμων Μουδανιών, Τρίγλιας, Καλλικράτειας, Ανθεμούντα και Πολυγύρου. Η μέση στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας του βαμβακιού για το Νομό μας είναι 260 χλγ, με πολύ καλή ποιότητα ίνας. Συγκεκριμένα, η ποιότητα ίνας που παράγεται σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Ν. Φώκαια, θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ελλάδα. Οπότε η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού θα μπορούσε να ανέλθει σε 4.600 τόνους. Η μέση τιμή κατά το προηγούμενο έτος ήταν 0,27€/χλγ ενώ για το τρέχον έτος από προβλέψεις και εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να ανέλθει σε 0,50€/χλγ ή και να την ξεπεράσει. Κατά συνέπεια, η αξία της παραγόμενης ποσότητας βαμβακιού θα μπορούσε να ανέλθει τουλάχιστον σε 2,3 εκατομμύρια ευρώ για το Νομό μας.
Η εκτίμηση της ζημιάς στα μέσα Αυγούστου από τις Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ανέρχονταν σε 70%, όμως η προσβολή συνεχίσθηκε και πλέον φθάνει σε ποσοστά από 80% και άνω, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει στην ολοκληρωτική καταστροφή. Πρέπει να τονισθεί ότι οι παραγωγοί έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και καταπολέμησης του εντόμου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σε αυτά συνηγορεί και η από 3/9/2010 έκθεση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας του Α.Π.Θ. που υπογράφει ο Καθηγητής Κωβαίος Δημήτριος προς το Δήμο Πλατέος Ημαθίας, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκαν υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στην Κ. Μακεδονία λόγω των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του εντόμου και εξάλειψη ωφέλιμων εντόμων. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το κόστος της ζημιάς που προκλήθηκε στη βαμβακοπαραγωγή από το πράσινο σκουλήκι μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο Νομού.
Κύριε Υπουργέ,
Εκτιμώντας την έκταση του προβλήματος που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή, σε συνδυασμό με τη συνεχή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, πιστεύουμε ότι πολλοί παραγωγοί θα οδηγηθούν σε οικονομικό αφανισμό.
Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους βαμβακοπαραγωγούς, λαμβάνοντας τα εξής μέτρα:
1. Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων με βάση την έκταση της ζημιάς ανά παραγωγό από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), που αποτελεί την μοναδική και δίκαιη λύση για την σωτηρία τους. Το ενδεχόμενο των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ, δεν αποτελεί λύση στους άμεσα θιγόμενους βαμβακοκαλλιεργητές, διότι είναι χρονοβόρος διαδικασία που συνήθως διαρκεί 3 έτη και δεν αποζημιώνει το πραγματικό κόστος της ζημιάς.
2. Να ληφθεί υπόψη το ποσοστό της ζημιάς (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛ.Γ.Α.), ώστε να υπολογισθεί η παραγόμενη ποσότητα που θα ήταν δυνατόν να παραχθεί ανά παραγωγό ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού που θα δοθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Π.Ε., γιατί σε όλες τις περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το πλαφόν παραγωγής. Ή εναλλακτικά θα μπορούσε, κατά παρέκκλιση της σχετικής ΚΥΑ, για το τρέχον έτος να δοθεί η ενίσχυση του βάμβακος όχι ως συνδεδεμένη αλλά μόνο ως στρεμματική.

Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι.ΤΖΗΡΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: