Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οικολογικο «υπερ-λεωφορειο» στο Πεκινο


Μας το "ταχυδρομησε":himaira.blogspot.com
Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Πεκίνου, με τον αριθμό των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας να πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια.

Οι Αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που συν τω χρόνω θα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πληθυσμός και αυτοκίνητα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη η μέση ταχύτητα των οχημάτων στους δρόμους του Πεκίνου δεν ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα ανά ώρα, .
Επιπλέον, το Πεκίνο συγκαταλέγεται στις πλέον μολυσμένες μεγαλουπόλεις παγκοσμίως.

Μια από αυτές είναι το υπερυψωμένο «υπέρ-λεωφορείο». Το λεωφορείο αυτό, που θα υποβληθεί σε δοκιμές στην δυτική πλευρά της πόλης, κινείται πάνω σε ράγες, η “καμπίνα επιβατών” υπέρκειται 4 με 4,5 μέτρα των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας, επιτρέποντας την ομαλή διέλευση των αυτοκινήτων, ενώ μπορεί να μεταφέρει ως 1200 επιβάτες με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα.

Οι δοκιμαστικές ράγες θα είναι μήκους έξι χιλιομέτρων και θα τοποθετηθούν ως τα τέλη του έτους, ενώ μες το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα δοκιμαστεί και η μεταφορά επιβατών.

Το πρωτοποριακό λεωφορείο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς θα κινείται τόσο με ηλεκτρική όσο και ηλιακή ενέργεια.

Οι Αρχές του Πεκίνου φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν δίκτυο μήκους 180 χιλιομέτρων, το οποίο θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο, ενώ εκτιμούν πως η κίνηση στους δρόμους θα ελαφρυνθεί κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: