Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Λογοκρισία στο Ιράν



Το Ιράν απαγόρευσε στον διάσημο σκηνοθέτη Ασκάρ Φαρχαντί να γυρίσει τη νέα ταινία του

Θύμα λογοκρισίας από το την Τεχεράνη έπεσε ο γνωστός ιρανός σκηνοθέτης Ασκάρ Φαρχαντί.

Στο σκηνοθέτη απαγορεύθηκε να συνεχίσει την παραγωγή της νέας του ταινίας, ένεκα των επικριτικών σχολίων που φημολογείται πως έκανε κατά του ιρανικού καθεστώτος, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Σαρκ.

Ο Φαρχαντί είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους κινηματογραφιστές του Ιράν, με την τελευταία του ταινία "Τι απέγινε η Έλλη" απέσπασε πλείστα εθνικά και διεθνή βραβεία, με αποκορύφωμα τη Χρυσή Άρκτο για τον καλύτερο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τζαβάντ Σαμκαντρί δήλωσε πως ο Φαρχαντί έκανε «ανεπίτρεπτα» σχόλια σε τελετή στο Σπίτι Κινηματογράφου στην Τεχεράνη και αργότερα αρνήθηκε να τα αναθεωρήσει, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η άδεια για την νέα του ταινία, με τίτλο "Ο χωρισμός του Ναντέρ και της Σιμίν".

Ο Φαρχάντι φέρεται να έχει απλώς εκδηλώσει στην τελετή την ελπίδα να μπορέσουν να επιστρέψουν και να εργασθούν στο Ιράν οι διάφοροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί που βρίσκονται στην εξορία εξαιτίας των πολιτικών τους διαφορών με το καθεστώς.

Ο Σαμκαντρί, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας, έχει δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η δημιουργία επικριτικών ταινιών είναι «χειρότερη κι από προδοσία» και χαρακτήρισε «πολιτιστική προδοσία» την τάση ορισμένων σκηνοθετών να εκθέτουν «τις σκοτεινές πλευρές του Ιράν» στις ταινίες τους.

Κατά τον ίδιον, όπως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον κινηματογράφο για να «επιβάλλουν την κουλτούρα τους σε όλον τον κόσμο», το Ιρανικό σινεμά θα πρέπει να κάνει το ίδιο για τη χώρα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: