Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Βολές από Τσουκάτο


Με ευθείες βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και αιχμές κατά της Δικαιοσύνης η κατάθεση την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Siemens του Θεόδωρου Τσουκάτου.

Ο άλλοτε στρατηγός του Κινήματος επί κυβερνήσεως Σημίτη προσερχόμενος στην Επιτροπή, κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με το ένα εκατομμύριο μάρκα τα οποία δόθηκαν από τη Siemens στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1999 όταν εκείνος ήταν συναρμόδιος στο ΠΑΣΟΚ για την οικονομική καμπάνια εν όψει του επικείμενου τότε συνεδρίου και τις ευρωεκλογές.

Ευθέως ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος τόνισε ότι «τα κόμματα ψεύδονται συνειδητά όταν βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα, - ειδικά τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα υψηλές χορηγίες που ξεπερνούν τα όσα προβλέπει ο νόμος για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων».
Ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους

Κάνει λόγο «για έλλειψη θάρρους του κομματικού του χώρου, να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά πολλών ετών» και το κατηγορεί για στρουθοκαμηλισμό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος τονίζει ότι «ανέλαβα ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες» σημειώνοντας ότι «εκείνοι που με έθεσαν εκτός κόμματος, επεδίωξαν την απομόνωσή μου αντί της αντιμετώπισης του προβλήματος κρυπτόμενοι στην άμμο».

Το πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟK πάντως βάλει και κατά της τακτικής Δικαιοσύνης λέγοντας πως «με κατηγορεί με αβάσιμες κατηγορίες που αγγίζουν τα όρια της καταχρήσεως εξουσίας» υπογραμμίζοντας ότι «ωστόσο δεν έχει διατυπώσει κατηγορία εναντίον μου, ότι κράτησα έστω και ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά».

Ο κ. Τσουκάτος πάντως κατέθεσε ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, όπου παρέχει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να ορίσει ένα μέλος της προκειμένου να ελέγξει κάθε τραπεζικό λογαριασμό ή συμμετοχή σε Off shore εταιρεία δικό του ή της οικογένειά του.

Ο κ. Τσουκάτος υποστήριξε πως τα μόνα χρήματα που αυτός πήρε από τη Siemens και τα πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό το ένα εκατομμύριο μάρκα και μάλιστα επικαλείται τις καταθέσεις των δύο ταμείων – υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ που είχαν επιβεβαιώσει ότι την περίοδο του 1999 έφερνε στα ταμεία του κόμματος τέτοια χρηματικά ποσά χωρίς όμως εκείνοι να ξέρουν την προέλευσή τους.

Αναφορικά με την ύπαρξη ενός άλλου εκατομμυρίου που σύμφωνα με τις καταθέσεις Χριστοφοράκου στη Γερμανική δικαιοσύνη υπάρχουν σε Τράπεζα της Ελβετίας και τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν για να δοθούν αργότερα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκάτος αναφέρει ότι αβασίμως έχει αναμειχθεί το δικό του όνομα.

Κύκλοι του κ. Τσουκάτου έλεγαν ότι αυτά πρέπει να ήταν χρήματα που ενθυλάκωναν οι ίδιοι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Seimens για δική τους χρήση. Και όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση και έπρεπε να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους τότε προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ…

Σημαντικές πάντως ήταν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν την Τρίτη σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής με δεδομένο ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που της έχει δοθεί από την Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε να μην κληθούν να καταθέσουν οι πρώην πρωθυπουργοί εκτός κι εάν προκύψει σχετική ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα από τις καταθέσεις που απομένει να ληφθούν, αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens.

Αντίθετα συμφωνήθηκε να υπάρξει η δυνατότητα, όποιος βουλευτής – μέλος της Επιτροπής έχει κάποιο συγκεκριμένο γραπτό ερώτημα να απευθύνει σε πρώην πρωθυπουργό, να αποσταλεί κι εκείνος με την σειρά του γραπτώς να απαντήσει. Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό διευρύνθηκε ότι όποιος πρώην πρωθυπουργός κρίνει αναγκαίο και θέλει μπορεί να στείλει σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή της Βουλής.

Από την Τετάρτη η εξεταστική επιτροπή εισέρχεται στην τελική ευθεία σε ότι αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Την Τετάρτη θα καταθέσει η Ντόρα Μπακογιάννη, για τις φιλικές σχέσεις κι επαφές που φέρεται να είχε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΝΔ Νίκος Δένδιας για τις ενέργειές του για τις πράξεις και παραλήψεις της Δικαιοσύνης. Η πρόταση των δύο κλήσεων έγινε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και διαφώνησε η ΝΔ. Αντίθετα η πρόταση κλήτευσης του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε επί κυβερνήσεως Σημίτη παραιτηθεί από το υπουργείου Μεταφορών για τις προμήθειες του δημοσίου, που ζήτησαν οι βουλευτές της ΝΔ απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των μη πολιτικών πρόσωπων που θα κληθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι μόνο οι κυρία Αντωνία Μάρκου και ο πρώην γενικού διευθυντού εξοπλισμών , ταξίαρχος Αντώνιος Κάντας, που φέρονται να έχουν σχέση με παρένθεντα πρόσωπα που έλαβαν χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Τέλος, για την εκκρεμότητα του ταξιδιού των μελών της επιτροπής στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρτόιτερ και Σίκατσεκ αυτό θα πραγματοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με την εισαγγελία του Μονάχου .
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: