Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στρατιωτική συνεργασία συμφώνησαν Ρωσία και Ισραήλ με έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία: Reuters)

Αποστολή Μόσχα, Ρωσία
Συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία με ανταλλαγή τεχνολογίας σε τομείς αιχμής και συνεργασία στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν η Ρωσία και το Ισραήλ.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Ανατόλι Σερντιάκοφ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Μπαράκ συμφώνησαν ακόμη να εργαστούν και για την αποτροπή διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία, όπως σημειώνει η Jerusalem Post, αγόρασε το 2009 δώδεκα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη, διαφορετικού πάντως τύπου που χρησιμοποίησε η Γεωργία στο μεταξύ τους πόλεμο.

Τώρα, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 36 αεροσκάφη, το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τη σύσταση κοινοπραξίας για τη κατασκευή τους.

Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει και η Ρωσία εξοπλισμό αιχμής στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας. Πρόκειται για «τεχνολογίες λέιζερ», ανέφερε, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν

Ωστόσο, το Ισραήλ εμφανίζεται ανήσυχο για τις αγορές ρωσικού εξοπλισμού και μάλιστα πυραυλικού από τη Συρία και το Ιράν. Συγκεκριμένα, η Συρία ενδιαφέρεται να αγοράσει υπερηχητικά βλήματα κατά πλοίων επιφανείας και το Ιράν το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-300.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: