Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτό το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ


Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ή εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, άφησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκείμενου να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων που καταγράφεται το τρέχον έτος.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το κράτος επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και αυτό - όπως είπε - είναι άδικο γιατί κάποιοι το χρησιμοποιούν για να θερμαίνουν πισίνες.

Αναφερόμενος ο κ. Παπακωνσταντινου στο μέλλον του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος, τόνισε ότι η κυβερνηση επιθυμεί όχι μόνο τη διατήρηση του δημόσιου πυλώνα αλλα και την ισχυροποίησή του.
Ο υπουργός εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση κατά το 2010 θα είναι τελικώς μικρότερη του 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το να κερδίσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόικας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση

Παράλληλα, τo Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, κατά τη συνάντηση του Ecofin, ενέκρινε, χωρίς συζήτηση, τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα, το Ecofin αποφάσισε ότι από το 2011 τα κράτη μέλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους, θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή διευκρινίζοντας ότι με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ελλάδα τον Ιούλιο οι βασικές αρχές του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους θα χαράσσονται κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: