Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το εθνικό ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ


Μας το "ταχυδρομησε":sport-kick.blogspot.com

Στο ομόσπονδο κράτος της Βεστφαλίας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο λαμβάνει χώρα το λεγόμενο… Revierderby (ντέρμπυ της περιοχής) που με τα χρόνια εξελίχθηκε στο «απόλυτο» ντέρμπι ολόκληρης της Γερμανίας. Πρωταγωνίστριες της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής μάχης σε εθνικό επίπεδο, Σάλκε και Ντόρτμουντ, που από πολύ παλιά οι οπαδοί των δύο ομάδων αρέσκονται στο… να μισούν ο ένας τον άλλον. Τα αίτια της έχθρας ξεκινούν πολλά χρόνια πριν και αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα πως το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί χώρο έκφρασης μόνο του αθλητισμού. Οι οπαδοί των δύο ομάδων προέρχονται από δύο πόλεις που στα μέσα του 19ου αιώνα αποτέλεσαν βιομηχανικά κέντρα της περιοχής του Ρουρ. Ο βιομηχανικός ανταγωνισμός σιγά σιγά καλλιέργησε κόντρα ανάμεσα στο Γκελζενκίρχεν και το Ντόρτμουντ που με το πέρασμα των ετών και την εδραίωση του ποδοσφαίρου βρήκε έκφραση στα γήπεδα. Χαρακτηριστικό της μεγάλης κόντρας είναι πως τόσο οι «Βασιλικοί μπλε», όσο και οι «Μπορούσιανς» δεν αναφέρουν το όνομα της ομάδας ή της πόλης της μισητής αντιπάλου στην δική τους περιοχή, ενώ η ατμόσφαιρα που δημιουργείτε τόσο στο «Βέλτινς Αρένα», όσο και στο «Σίναλ Ιντούνα ή Βεστφάλεν» στα παιχνίδια των δύο ομάδων είναι κάτι μαγικό.

Στο αυριανό ματς το Γκελζενκίρχεν φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί με… άγριες διαθέσεις τους «Πρώσους» που θα αντιμετωπίσουν την Σάλκε χωρίς την υποστήριξη των φιλάθλων τους. Ο λόγος φυσικά δεν έχει να κάνει με τον φόβο επεισοδίων, όπως συνηθίζεται στην χώρα μας, αλλά με τη διαμαρτυρία των φιλοξενούμενων στις «τσουχτερές» τιμές των εισιτηρίων. Οι «μπλε» όρισαν την τιμή στα 50 ευρώ και η Ντόρτμουντ αποδοκιμάζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση φρόντισε να τα επιστρέψει στους γηπεδούχους. Αφοπλιστική ήταν και η δήλωση του προπονητή της Μπορούσια Γιούργκεν Κλοπ: «Δεν θα πληρώσουν οι οπαδοί μας τη μεταγραφή του Χούντελααρ στην Σάλκε».

Η σημασία του παιχνιδιού ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην έχθρα των δύο συλλόγων και το γόητρο αλλά έχει και βαθμολογική σημασία, ειδικά για τους γηπεδούχους. Η Σάλκε μπορεί να χαρακτηριστεί Πρωταθλήτρια στις φετινές μεταγραφές αλλά το ξεκίνημα της στη Μπουντεσλίγκα είναι τραγικό. Μετράει τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς φλερτάροντας επικίνδυνα με τον πάτο της βαθμολογίας, ενώ την Τρίτη έχασε και από την Λυών για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μια νίκη εναντίον της Ντόρτμουντ θα κατευνάσει κάπως τα πνεύματα στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας του Ρουρ, φέρνοντας ηρεμία στο συγκρότημα του Φέλιξ Μάγκατ. Στο βορειοδυτικό τμήμα όμως του Ρουρ η ομάδα του Ντόρτμουντ δεν φαίνεται διατεθειμένη να… χαρίσει κάστανα. Αντίθετα έχει κάνει γερό μπάσιμο την φετινή χρονιά έχοντας την ψυχολογία στα ύψη και το συστατικό της μεγάλης ομάδας. Με δύο νίκες και μία ήττα στο Γερμανικό Πρωτάθλημα και την απίστευτη νίκη με 3-4 επί της Καρπάτι για το Europa League δεν θα διστάσει να σπρώξει η ίδια στον πάτο της Μπουντεσλίγκα την μισητή αντίπαλο της.

Bonus…

Το 2009 οι οπαδοί της Ντόρτμουντ μπορεί να γιόρτασαν με χαρά τα 100 χρόνια ύπαρξης του συλλόγου, αλλά το 2008 στην πόλη της Βεστφαλίας μία άλλη γιορτή είχε λάβει χώρα. Ποια; Η γιορτή της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τελευταία φορά που η Σάλκε πήρε Πρωτάθλημα.


To πρώτο ματς ανάμεσα σε Σάλκε και Ντόρτμουντ διεξήχθη το 1925 με τους «μπλε» να επικρατούν με 4-2.

Στις 73 φορές που οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί στην Μπουντεσλίγκα Σάλκε και Ντόρτμουντ μετρούν από 26 νίκες η καθεμία, ενώ τα υπόλοιπα 21 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Επίσης τα τελευταία 84 χρόνια οι αναμετρήσεις των δύο συλλόγων αριθμούνται σε 129 με τους «μπλε» να προηγούνται με 52 νίκες έναντι 44 της Μπορούσια, ενώ 33 ματς έληξαν χωρίς νικητή.

Η ονομασία Μπορούσια στο όνομα της Ντόρτμουντ σημαίνει στα λατινικά «Πρωσία» και σύμφωνα με την ιστορία της ομάδας προήλθε από γνωστό ζυθοποιείο της πόλης.

Η Σάλκε αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της Γερμανίας έχοντας 84.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Οι «Βασιλικοί μπλε» έχουν και μασκότ που ονομάζεται Erwin.

Δεν υπάρχουν σχόλια: