Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες για το Μεσανατολικό



Στην Ουάσιγκτον


Στον Λευκό Οίκο έγινε δεκτός ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, λίγο πριν απο την έναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των συζητήσεων τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του από την Ουάσιγκτον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε όλες τις πλευρές, περιλαμβανόμενων και των Εβραίων εποίκων να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" μετά από την επίθεση από μέλη της ένοπλης οργάνωσης της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Εβραίους έποικους στη Δυτική Όχθη.

Πάντως, εξαγριωμένοι Εβραίοι έποικοι δήλωναν ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών που ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν την οικοδόμηση και νέων οικιών.

Την επίθεση στη Δυτική Όχθη καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της εξέφρασε η Τουρκία για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, ενώ ο αρχηγός του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων γίνεται σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προέβλεψε ότι θα αποτύχουν και πάλι.

Θα παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ το Ισραήλ;

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχουντ Μπαράκ, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους.

Είπε πάντως, ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει το δυτικό τμήμα της πόλης, καθώς και τις 12 εβραϊκές συνοικίες που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της αντιπροσωπείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε, αντικρούοντας τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η "αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ".

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον ότι δεν έχει την πρόθεση να επεκτείνει το πάγωμα των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη που ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: