Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

4 υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν για τα αδέσποτα


Μας το "ταχυδρομησε":himaira.blogspot.com

Σε άρθρο της η Καθημερινή της Κυριακής, ρώτησε 4 υποψήφιους δημάρχους που στηρίζουν τα κόμματα εξουσίας στις δύο μεγαλουπόλεις, για τα προβλήματα που μαστίζουν τις πόλεις τους και τι σκέφτονται να κάνουν γι αυτά αν εκλεγούν. Μεταξύ των ερωτήσεων ήταν και για τα αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους και στις πλατείες. Τι σχέδιο έχουν για τα αδέσποτα σκυλιά;
Τι απάντησαν:

Νικήτας Κακλαμάνης

Για τα αδέσποτα ζώα είμαστε ο μόνος Δήμος με οργανωμένη ειδική υπηρεσία και ολοκληρωμένο πρόγραμμα περίθαλψης, εμβολιασμού, στείρωσης, ηλεκτρονικής σήμανσης και προώθησης υιοθεσιών.

Γιώργος Καμίνης

Λίγες σκέψεις για τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες από φιλοζωικές οργανώσεις και δραστήριους πολίτες – δυστυχώς όχι από τον Δήμο Αθηναίων. Θα έχουν, όλες και όλοι, σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας για την προστασία και την περίθαλψη των ζώων, την υγιεινή και την ασφάλεια των πολιτών.

Κώστας Γκιουλέκας

Θα λάβουμε μέτρα για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, την περιποίηση των τραυματισμένων και την επαναφορά τους στους αρχικούς χώρους τους, αφού προηγουμένως τοποθετηθούν ειδικά περιλαίμια αναγνώρισης. Για όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουμε και σε κοινές πρωτοβουλίες με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Γιάννης Μπουτάρης

Καταρχήν απαιτείται καλή συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες της πολιτείας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι άνθρωποι που εξωθούνται στην αθλιότητα αλλά και τα αδέσποτα, δεν αποτελούν ρύπους προς απορρύπανση. Είναι δουλειά του Δήμου να ασχοληθεί και με αυτό, αντί να ρίχνει το μπαλάκι σε άλλους. Όσο για τα αδέσποτα, η ενίσχυση των χώρων υποδοχής, η στείρωση, η διαπαιδαγώγηση και ο έλεγχος όσων εγκαταλείπουν σκυλιά στους δρόμους, αλλά και η προτροπή για υιοθεσία, εντάσσονται στο πρόγραμμά μας.



Δεν ξέρω τι λέτε εσείς.. αλλά εμένα δεν με έπεισαν. Βέβαια όλα τα στραβά ξεκινάνε από το κράτος (νάτο πάλι μπροστά μας!), αλλά δεν είναι λίγοι οι δήμοι που απαξιούν και προσπερνούν το πρόβλημα των αδέσποτων στις πόλεις.

Δεν θα σταθώ στους 4 υποψήφιους γιατί υπάρχουν ακόμα άλλοι 343 υποψήφιοι που πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη τους.



Από τη διερεύνηση των αναφορών που στέλνονται στον ΣτΠ, αλλά και στη γενικότερη μελέτη του προβλήματος, διαπιστώθηκε ότι, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, οι ελλείψεις εντοπίζονται αφενός στην παράλειψη των Δήμων να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου στην παράλειψη της κεντρικής διοίκησης να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία της για την εφαρμογή τους.



Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει επίσης η απουσία πρόβλεψης, αφενός κυρώσεων σε βάρος των Δήμων όταν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, και αφετέρου παροχής αποζημίωσης από τους Δήμους σε πολίτες θύματα επιθέσεων αδέσποτων.



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ σύμφωνα με το 924 ΑΚ, ο ιδιώτης κάτοχος ζώου, το οποίο προκαλεί ζημία, φέρει το βάρος της απόδειξης της μη ύπαρξης πταίσματος ως προς την φύλαξη ή την εποπτεία του ζώου, κανένα τέτοιο βάρος δεν φέρεται να έχει ο Δήμος, ο οποίος αφήνει αφύλακτα και χωρίς την υπό του νόμου ρητά προβλεπόμενη εποπτεία, να περιφέρονται στην επικράτειά του.



Δυστυχώς συνεχώς διαβάζουμε άρθρα και περιστατικά με Δήμους και δολοφονίες αδέσποτων. Συνεχώς βλέπουμε φωλιασμένα ζώα στους δρόμους και κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται να συγκινείται με αυτό. Οι Δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι στην πολιτεία, η πολιτεία στους Δήμους και πάει λέγοντας.. και ενδιάμεσα τα ζώα πεθαίνουν αβοήθητα στους δρόμους.



Η ουσία είναι ότι χαμένοι από όλο αυτό το σκηνικό βγαίνουν για άλλη μια φορά τα αδέσποτα ζώα, οι φιλοζωικοί σύλλογοι, τα καταφύγια και οι απλοί φιλόζωοι πολίτες, που προσπαθούν να φροντίσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από το κράτος.



Στις εκλογές που έρχονται λοιπόν ας ψηφίσουμε κατά συνείδηση αυτόν που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερος. Ας ψηφίσουμε εμείς στην θέση όλων αυτών των ζώων που δεν έχουν τρόπο να εκφράσουν την αγωνία τους, τον πόνο τους και τον φόβο τους για την επιβίωση τους.

Ας γίνουμε η φωνή τους….

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μιλάει για πράγματα που δεν ξέρει; Γιατί λέει:

«Υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες από φιλοζωικές οργανώσεις και δραστήριους πολίτες – δυστυχώς όχι από τον Δήμο Αθηναίων»

Ξέρει τι έχει κάνει ο Δ. Αθηναίων; Μάλλον ΟΧΙ

Για να μαθαίνει λοιπόν να τον ενημερώσουμε ότι

Ο Δ. Αθηναίων είναι ο μόνος Δήμος ο οποίος έχει μόνιμο υπάλληλο Κτηνίατρο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Στο ιατρείο του δήμου παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που αναφέρει ο Κακαλαμάνης., στα αδέσποτα ζώα (εμβολιασμοί, στειρώσεις, μικροτσίπ).

Η Διεύθυνση του Κτηνιατρείου του Δήμου, για να μαθαίνει ο κ. Καμίνης, αν και αυτός δεν έχει ανάγκη γιατί τα ξέρει όλα, είναι:

Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος
Τμήμα Αστικής Πανίδας
Λιοσίων 22

10438

Κτηνίατρος: Άννα Μακρή

Τηλ.: 2105277575
adespotaath@cityofathens.gr

Αναλογικά για το πως δουλεύουν τα πράγματα στην Ελλάδα το κτηνιατρείο του Δ. Αθηναίων πάει πολύ καλά μιας και έχει κάνει αμέτρητες στειρώσεις και θεραπείες σε αδέσποτα, ενώ έχει φροντίσει να υιοθετηθούν πολλά ζώα...

Κατάλαβες κ. Καμίνη μου που τα ισοπεδώνεις όλα και μιλάς με την κλασική ΠΑΣΟΚική γλώσσα ότι δεν έχει γίνει τίποτα;