Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

1986-2010 - 24 Χρόνια Master of Puppets!


Μας το "ταχυδρομησε":neamadata.blogspot.com
Οι Metallica, με 90 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως παραμένουν το πιο δημοφιλές συγκρότημα Hard Rock – Heavy (Thrash) Metal στον κόσμο, άσχετα με τα παραστήματα και τις λάθος κινήσεις τους, τόσο δισκογραφικά όσο και με την ιστορία με το napster, που τους έχουν χαντακώσει πάρα πολλές φορές. Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι λίγο σχετικό. Δηλαδή, οι αρχικές πωλήσεις του St.Anger μπορεί να ήταν ένα εκατομμύριο δίσκοι, και ο James Hetfield, τραγουδιστής, κιθαρίστας και frontman του σχήματος να χαρακτήρισε τον δίσκο «Bummer», δηλαδή απογοητευτικό, αλλά για οποιαδήποτε άλλη μπάντα το ένα εκατομμύριο θα ήταν πάνω από ικανοποιητικό. Ο λόγος που οδήγησε τον Hetfield σε αυτό το ξέσπασμα ήταν η γνώση πως π.χ. το Black Album, παρότι έκανε release το 1991 συνεχίζει να πουλά ακόμα 5 εκατομμύρια δίσκους το χρόνο.

Πως έφτασαν οι Metallica σε αυτό το σημείο; Να έχουν διαφορετικά και ανώτερα κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη μπάντα και να έχουν ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη; Η αλήθεια είναι πως έχουν μια από τις πιο μεγάλες ιστορίες στον χώρο, και αν και δεν είναι ακόμα παππούδες της Rock όπως οι Motorhead και οι AC/DC η αρχή έγινε πριν πάρα πολλά χρόνια. 28 για να ακριβολογούμε. Ήταν το 1982 που ο James γνώρισε τον Lars Ulrich, γιο διάσημου τενίστα από την Δανία που μόλις είχε μετακομίσει στην California. Δεν είναι η ώρα και ο τόπος για μια διεξοδική ιστορία των Metallica, αλλά θα πούμε πως ήταν κυρίως ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος τους δίσκος που τους εκτόξευσαν στην κορυφή. Αυτή η άτυπη τριλογία με τα πολλά συνδετικά στοιχεία. Από αυτήν, ο δίσκος που αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος δίσκος Thrash Metal που ηχογραφήθηκε ποτέ και επηρέασε όσο κανένας άλλος, είναι το Master of Puppets. Ηχογραφήθηκε όπως και ο προηγούμενος τους δίσκος (Ride the Lightning) στα Sweet Silence Studios στην Δανία, και σε αντίθεση με τον πρώτο τους δίσκο Kill Em All είχαν όλη την ευχέρεια να παίξουν με διάφορα εφέ για να δημιουργήσουν τον μοναδικό ήχο του album.


To Master έκανε release την Τρίτη Μαρτίου του 1986 από την Elektra Records και γρήγορα βρήκε την θέση του στο billboard χωρίς να πιάσει πρωτιές όμως, κάτι που στην συνέχεια θα γίνονταν συνήθεια για το σχήμα. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο 1986 και πως το thrash έχει λίγους και εκλεκτούς οπαδούς, για αυτό και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως το album γρήγορα έγινε χρυσό με πάνω από 500.000 πωλήσεις στην Αμερική μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: