Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

To Facebook τώρα ξέρει που βρίσκεστε


Το λαβαμε απο:teledatanews.blogspot.com
Σε μια συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε κάπως ξαφνικά στο Palto Alto, και για την οποία η πρόσκληση προς τους δημοσιογράφους έλεγε πως το Facebook θέλει να κάνει μια ενημέρωση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Facebook Places.

Το Facebook Places είναι μια υπηρεσία που με γεωγραφικό προσδιορισμό θα "τοποθετεί" εσάς και τους φίλους σας στα μέρη που βρίσκεστε ή που έχετε βρεθεί στο παρελθόν. Η υπηρεσία πρόκειται να ανταγωνιστεί άλλες όπως τις Gowalla και Foursquare. Σύμφωνα με το Facebook, το Facebook Places προσπαθεί να μας συνδέσει και έξω από το διαδίκτυο, κάνοντας έτσι ένα βήμα άμεσης συσχέτισης στην χρήση του διαδικτύου με την "πραγματική" μας ζωή.

Πολύ περιληπτικά το Facebook Places είναι μια εφαρμογή, στα πλαίσια της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δίνει την δυνατότητα στα μέλη της να κάνουν "check-in" στα διάφορα μέρη που επισκέπτονται. Έτσι κοινοποιούν στουσ φίλους τους το πού βρίσκονται και, επίσης , μπορούν να δουν άμεσα αν κάποιος φίλος είναι στην περιοχή ή αν έχει επισκευθεί στο παρελθόν το ιδιο μέρος. Ίσως ακόμα και να διαβάσει κάποια κριτική ή σχόλιο.

Κατά την συνένετυξη τονίστηκε πως δεν είναι σκοπός του Facebook Places να δημοσιοποιεί την γεωγραφική θέση των χρηστών αλλά να την μοιράζεται με φίλους που τα ίδια τα μέλη έχουν επιλέξει.

Δύο παραδείγματα χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τον στόχο της νέας αυτής υπηρεσίας:

Ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook, Marck Zuckerberg, περιέγραψε ένα περιστατικό όπου ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο με την φίλη του μπόρεσε και είδε πως στο δίπλα εστιατόριο ήταν μια παρέα φίλων τους. Έτσι τελειώνοντας το γεύμα τους περάσανε και από το δίπλα εστιατόριο να τους χαιρετήσουν.

Ο VP του Facebook, Chris Cox, από την πλευρά του περιέγραψε ένα όραμα που έχει σχετικά με το Facebook Places. Είπε συγκεκριμένα πως θέλει να δει τα σημερινά παιδιά
να πηγαίνουν σε κάποιο καφέ και το τηλέφωνό τους να μπορεί να τους πει για παράδειγμα πως εδώ πραγματοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού των γονιών τους. Πως εδώ πρωτοφιλήθηκαν. Ενδεχομένως ακόμα και να δουν κάποιες φωτογραφιές από εκείνη την εποχή και να διαβάσουν και κάποια σχόλια των φίλων των γονιών τους.

Πάντως υπάρχει και μεγάλος σκεπτικισμός για την υπηρεσία και αναμένεται το facebook να βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα σχετικά με την διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις έχει συγκεντρώσει η δυνατότητα να κάνουμε "check-in" και τους φίλους μας εν αγνοία τους. Με λίγα λόγια να "τοποθετήσουμε" τους φίλους μας γεωγραφικά χωρίς να το ξέρουν και να το δημοσιοποιούμε στην σελίδα μας. Να ανακοινώνουμε πως κάποιος βρίσκεται στο τάδε μέρος χωρίς ενδεχομένως να το επιθυμεί ο ίδιος.

Το Facebook απαντάει πως είναι αντίστοιχο με το "tag" που μπορούμε να κάνουμε στις φωτογραφίες μας προσδιορίζοντας τα άτομα που βρίσκονται σε αυτές. Οι πολέμιοι της νέας υπηρεσίας όμως λένε πως δεν είναι το ίδιο. Για να γίνει "tagged" κάποιος σε μια φωτογραφία συνήθως γνωρίζει πως υπάρχει η συγκεκριμένη φωτογραφία. Επίσης μια φωτογραφία δεν προσδιορίζει απόλυτα τον χώρο, τον χρόνο και την περίσταση. Με τον γεωγραφικό προσδιορισμό σε ζωντανό χρόνο είναι πολύ έυκολο για κάθε ενδιαφερόμενο να διασταυρώσει την πληροφορία και να την χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει. Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα εν αγνοία του ίδιου, αφού μπορεί έυκολα κάποιος φίλος του να τον κάνει "check-in" κρυφά και χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας.

Το Facebook Places θα είναι διαθέσιμο προς το παρών μόνο στις ΗΠΑ. Όσοι βρίσκονται εκτος των ΗΠΑ θα μπορούν να βλέπουν την θέση των φίλων τους αλλά δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτές.

Αναμένεται η χρήση να γίνεται κυρίως από κινητά τηλέφωνα που έχουν ενσωματωμένο GPS. Την ίδια μέρα με την παρουσίαση του Facebook Places ανακοινώθηκε και η διάθεση αναβαθμισμένης εφαρμογής για τα iPhone όπου υποστηρίζεται η υπηρεσία, και επιπλέον υποστηρίζεται και η ανάρτηση φωτογραφιών στο background, χωρίς δηλαδή να επηρεάζονται ή να καθυστερούν οι υπόλοιπες λειτουργίες του τηλεφώνου.

Οι χρήστες Blackberry και Android συσκευών θα πρέπει να περιμένουν την αναβάθμιση της mobile ιστοσελίδας του Facebook που θα υποστηρίζει και το Places.

Δεν υπάρχουν σχόλια: