Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Καταστροφικές οι συνέπειες στη συγκομιδή



Μειώνεται επιπλέον η πρόβλεψη στη Ρωσία



Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του μειώνει κατά 10 εκατομμύρια τόνους επιπλέον την επίσημη πρόβλεψή της για τη φετινή συγκομιδή δημητριακών (από 90 εκατομμύρια τόνους), εξαιτίας των τραγικών συνεπειών που έχουν ο παρατεταμένος καύσωνας και οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε ανακοινωθεί ότι η φετινή συγκομιδή των δημητριακών θα πλησίαζε τελικά τα 70-75 εκατ. τόνους. Αποφασίστηκε μάλιστα να μην εξαχθούν φέτος ρωσικά δημητριακά, ενώ το εμπάργκο εξαγωγών δημητριακών δεν πρόκειται να αρθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος εξαγωγέας τους στον κόσμο, ενώ εντός ρωσικών συνόρων η κατανάλωση δημητριακών φθάνει έως και τους 78 εκατ. τόνους.

Όπως διευκρινίζεται, πάντως, υπάρχουν αποθέματα που ανέρχονται στα 9,5 εκατ. τόνους, αλλά και περισσεύματα από την περσινή σοδειά, που αγγίζουν περίπου τους 21 εκατ. τόνους.

Κίνδυνος επιδημιών

Με εφιάλτη μοιάζει η κατάσταση στη Ρωσία, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν ποικίλους κινδύνους από την πύρινη λαίλαπα, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας.

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ, εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή.

Επιπλέον, οι υγειονομικές υπηρεσίες ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους εξαιτίας ενδείξεων, όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: