Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ιστορική επανεμφάνιση του Φιντέλ Κάστρο στο κοινοβούλιο



Για πρώη φορά μετά την τετραετή απομόνωσή του


Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μετά από μία μακρά περίοδο απομόνωσης ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έδωσε το παρών σε μία σύνοδο του κοινοβουλίου.

Φορώντας μακρυμάνικο χακί στρατιωτικό πουκάμισο χωρίς διακριτικά, ο Κάστρο έγινε δεκτός κατά την είσοδό του στην Εθνοσυνέλευση με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές «Βίβα Φιντέλ».

Ήταν η πρώτη φορά που ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, που κλείνει τα 84 αυτό το μήνα, συμμετείχε σε μία δημόσια κυβερνητική συνάντηση από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο.

Όπως ήταν φυσικό, η κοινοβουλευτική σύνοδος μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Κούβας.

Η ειδική κοινοβουλευτική σύνοδος πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ιδίου, προκειμένου να συζητήσει τις προειδοποιήσεις του ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, λόγω των κινήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Όρθιος στο βήμα ο Κάστρο ανέγνωσε μία έτοιμη από πριν δήλωση, στην οποία ανέφερε πως η πυρηνική αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατάξει επίθεση στο Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

Μίλησε με σταθερή, καθαρή αλλά μερικές φορές αβέβαιη φωνή.

Στη διάρκεια της 12λεπτης ομιλίας του, ο Κάστρο αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

Το 2008, ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε επίσημα την προεδρία της Κούβας στο νεότερο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην κοινοβουλευτική σύνοδο.

Έπειτα από την αρρώστια του το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα και εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά σε φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, από τις 7 Ιουλίου, έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκαλώντας ευρείες εκτιμήσεις πως επιθυμεί να είναι και πάλι πιο ενεργός στην καθημερινότητα της Κούβας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: