Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Παιδεία: Το μεγαλύτερο "θύμα" της κρίσης



Κατεπείγουσα συνάντηση Διαμαντοπούλου με δασκάλους για τα τεράστια κενά στα σχολεία


Τεράστια κενά εκπαιδευτικών, έλλειψη πιστώσεων και αγωνία για το αν τελικά θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ορισμένα σχολεία, συνθέτουν το τρίπτυχο που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας, αφού το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκάλεσε «έκρηξη» των αιτήσεων συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα αυτές να τριπλασιαστούν και να φτάσουν περίπου τις 11.500 σε σχέση με 4.355 που ήταν πέρυσι.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση για τα προβλήματα των σχολείων που ανοίγουν σε λίγες ημέρες. Η κα Διαμαντοπούλου απάντησε άμεσα στο αίτημα των δασκάλων και πρόκειται να συναντηθεί μαζί τους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων συνταξιοδότησης σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι η ανατολική Θεσσαλονίκη με 13,9%. Το 9,5% και το 9,8% φτάνει το ποσοστό σε Λάρισα και Τρίκαλα, ενώ στη Αχαία το ποσοστό που έχει υποβάλει αίτηση φτάνει το 8,2%. Υψηλοί είναι οι αριθμοί συνταξιοδοτήσεων στην Άρτα και στα Γιάννενα, ενώ ιδιαιτέρως οξύ είναι το πρόβλημα και στην Αθήνα όπου 733 καθηγητές σταματούν να διδάσκουν.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία οι αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζονται περίπου σε 4.000.

Τα περισσότερα κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων θα δημιουργηθούν σε ειδικότητες καθηγητών Οικιακής Οικονομίας, Φιλόλογους και Μαθηματικούς.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εξασφαλίσει την επιστροφή 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών, καθώς και την πρόσληψη αναπληρωτών που οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα φτάσουν περίπου τις 10.000 - 11.000. Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επεσήμανε ότι θα είναι σε θέση να μιλήσει για τα κενά μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς – όπως είπε – «ο αριθμός των κενών αυτή τη στιγμή είναι σημαντικός αλλά πλασματικός».

Σε ό,τι αφορά στο συνωστισμό που ενδέχεται να παρατηρηθεί μέσα στις σχολικές αίθουσες, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου κάθε τάξη έχει 25 παιδιά ή το πολύ 27.

Τέλος, λόγω της έλλειψης πιστώσεων που εμφανίζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των μεγάλων δαπανών, εκφράζονται φόβοι πως σχολικές μονάδες της περιφέρειας δεν θα μπορέσουν να ανακαινιστούν, ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν κάποιες τελικά κλείσουν.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: