Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Εκλογικό θρίλερ στην Αυστραλία


Σε εκλογικό θρίλερ εξελίσσονται το Σάββατο οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, καθώς οι Συντηρητικοί πέρασαν μπροστά από τους Εργατικούς σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Οι Συντηρητικοί απέχουν πλέον μόλις 5 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία των 76 βουλευτών που απαιτούνται για την Κάτω Βουλή (150 έδρες), όμως σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η μάχη είναι τόσο αμφίρροπη που κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι βέβαιο για τα τελικά αποτελέσματα.

Είναι δε πολύ πιθανό, για πρώτη φορά μετά το 1940, να μην προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Αυστραλία. Σε τέτοια περίπτωση, οι Εργατικοί θα πρέπει να στραφούν προς τους Πράσινους για να κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Είναι μία πολύ άσχημη βραδιά για τους Εργατικούς. Φαίνεται πως θα πρέπει τώρα να συνδιαλεχθούμε με τους Πράσινους», σχολίασε ο Εργατικός Μαρκ Άρμπιμπ.

Η 48χρονη πρωθυπουργός, που εκπαραθύρωσε τον Ιούνιο τον Κέβιν Ρουντ από την ηγεσία, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να εκμεταλλευθεί το θετικό ρεύμα στις δημοσκοπήσεις. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο 52χρονος αντίπαλός της Τόνι Άμποτ μείωσε τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η Γκίλαρντ τόνισε πως οι εκλογές είναι τόσο αμφίρροπες για να μπορέσει κανείς να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

«Οι ψηφοφόροι εκφράσθηκαν, όμως θα απαιτήσει λίγο χρόνο παραπάνω για να καθορίσουμε επακριβώς αυτό που είπαν», τόνισε η Γκίλαρντ ενώπιον οπαδών της στη Μελβούρνη, εμπνεόμενη από ανάλογες δηλώσεις του πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

«Κατά τα φαινόμενα, οι εκλογές αυτές είναι ιδιαζόντως αμφίρροπες για να προδικάσουμε οτιδήποτε» για το αποτέλεσμα, τόνισε.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: