Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Δύσκολη νύχτα στην Κάρυστο...


Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για κατοίκους και πυροσβέστες στην Κάρυστο, αφού η φωτιά που ξέσπασε πριν από 24 ώρες δεν έχει ακόμα ελεγχθεί...

Το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο αναζωπυρώθηκε στην περιοχή Αετοράχη, και έχει πλέον ενωθεί με το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στα βορειοδυτικά του Αετού στην περιοχή Κοκκινόχωμα.

Στην περιοχή επιχειρούν 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 52 πεζοπόροι, η ένταση των ανέμων έχει πέσει στα 7 έως 8 μποφόρ, από 10 έως 11 μποφόρ που ήταν το Σάββατο το βράδυ.

Ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης θεωρεί πλέον εξαιρετικά πιθανόν η φωτιά να είναι προϊόν εμπρησμού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ "μου μετέφεραν ότι η φωτιά χθες το βράδυ ξεκίνησε από τέσσερις εστίες συγχρόνως γεγονός που συνηγορεί στο ενδεχόμενο του εμπρησμού".

Μέχρι στιγμής έχουν καεί οχτώ κατοικίες στην περιοχή.
Στάχτη το φοινικόδασος στην Πρέβελη
Ανάμνηση αποτελεί το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος στην Πρέβελη της Κρήτης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του κάηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα. Η φωτιά στο φοινικόδασος είναι υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Στην περιοχή έχουν καεί 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1000 στρέμματα δασικής και οι φλόγες απείλησαν προς στιγμή την ιστορική Μονή της. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί από φωτιά ο νομός Ρεθύμνου δεδομένης της τεράστιας αξίας που έχει για τον τόπο το φοινικόδασος.

"Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική", δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνης κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.

Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν καθ' όλη την διάρκεια και της αποψινής νύχτας και της αυριανής ημέρας, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: