Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Δημόσια έσοδα με τα «κυάλια»



Μείωση 39,7% σημείωσε το έλλειμμα


Ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση καταγράφουν στο επτάμηνο τα έσοδα του προϋπολογισμού σύμφωνα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσίοτητας.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,1% όταν στόχος ήταν το 13,7%.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην απόδοση μέρους των φορολογικών μέτρων, όπως η πρώτη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, οι αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, στην είσπραξη εσόδων ύψους 805 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στην είσπραξη εσόδων ύψους 327 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 116 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Το έλλειμμα στο επτάμηνο μειώθηκε κατά 39,7% υπερκαλύπτοντας –οριακά- το στόχο του 39,5%.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

"Φοροσαφάρι"
Η κυβέρνηση επισπεύδει πλέον τις διαδικασίες για την αποστολή των σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009, την επόμενη εβδομάδα ταχυδρομείται νέα «παρτίδα» 500.000 εκκαθαριστικών, αλλά και του ΦΜΑΠ, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογούνται για την ανατροπή της αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στο τέλος του έτους να συγκεντρώσει από τη φορολογία ακινήτων, μέσω και της έκτακτης εισφοράς, ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Tον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων, αλλά και τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων χρεών, έκρουσε την Πέμπτη η Κομισιόν προειδοποιώντας μάλιστα για το ενδεχόμενο λήψης «διορθωτικών μέτρων».

Πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να αποδώσουν το ΦΠΑ και ήδη υπάρχουν τριγμοί κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε στο μεταξύ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασιμάτης, με αφορμή τη νέα αύξηση του φόρου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: