Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Λιβάνου – Ισραήλ



Αυτοσυγκράτηση ζητούν από το Ισραήλ και από το Λίβανο ΗΠΑ και ΕΕ μετά το αιματηρό περιστατικό στα σύνορα των δύο χωρών

Αυτοσυγκράτηση ζητούν από το Ισραήλ και από το Λίβανο ΗΠΑ και ΕΕ μετά από την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το θάνατο τριών λιβανέζων στρατιωτών και ενός δημοσιογράφου και ενός ισραηλινού αξιωματικού.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι σε επαφή και με τις δύο κυβερνήσεις. "Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε... Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι πως ό,τι και αν συνέβη δε θα επαναληφθεί. Η περιοχή έχει αρκετή ένταση ήδη. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι αυτό το περιστατικό να διευρύνεται σε κάτι πιο σημαντικό" πρόσθεσε ο κ. Κρόουλι.

Τη "βαθύτατη ανησυχία" της εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καλώντας τις δύο χώρες να "επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

"Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να εκφράσω την βαθύτατη ανησυχία μου που αφορά στην πρόσφατη ανταλλαγή πυρών από το ένα μέρος στο άλλο των συνόρων μεταξύ Ισράηλ και Λιβάνου και καλώ τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση" σημείωσε η Κάθριν Άστον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ απηύθυνε έκκληση προς τον Λίβανο και το Ισραήλ να δείξουν υπευθυνότητα. Παράλληλα, η Γαλλία τόνισε ότι περιμένει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το αιματηρό περιστατικό.

Για ισραηλινή επιθετικότητα κάνει λόγο ο Λίβανος

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ζήτησε την βοήθεια του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να δοθεί τέλος στις "ισραηλινές επιθετικές πρακτικές και να αναγκάσει το Ισραήλ να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701, το οποίο είχε δώσει τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ" όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Χαρίρι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τα μέσα που θα "αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιθετικότητα".

Παράλληλα, ο ΓΓ του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης του Λιβάνου στρατηγός Σαϊντ Έιντ, είπε ότι ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει «με όλα τα διαθέσιμα μέσα του» τις ισραηλινές επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος και η Συρία ανακοίνωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Λιβάνου, ενώ το Ιράν καταδίκασε έντονα την "εισβολή" του ισραηλινού στρατού στα εδάφη του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "δολοφόνησε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι" τον Φεβρουάριο 2005.

"Ναι, κατηγορούμε τον σιονιστή εχθρό ότι δολοφόνησε τον μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι, την 14η Φεβρουαρίου 2005", τόνισε σε ομιλία του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ κατηγορεί το Λίβανο για το περιστατικό

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός κατέστησε "εξ'ολοκλήρου υπεύθυνο" το λιβανικό στρατό για τις φονικές ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

"Ο λιβανικός στρατός άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση θέσης του στρατού κατά μήκος της λιβανικής μεθορίου, στο βόρειο Ισραήλ. Η (ισραηλινή) δύναμη βρισκόταν σε ισραηλινό έδαφος, πραγματοποιώντας εργασίες συντήρησης ρουτίνας σε συντονισμό με τη (δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο) Finul", προσθέτει ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Ένα ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε επίσης πυρ προς την κατεύθυνση του λιβανικού στρατού, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: