Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Μήνυμα Παπακωνσταντίνου προς τραπεζίτες για περισσότερα δάνεια στην αγορά


σημ.του blog μας:Ακομα ο Καραμανλης κυβερναει...;Γιατι απο τοτε τα ακουμε αυτα....αλλα ποτε δε τα ειδαμε.....


Στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα αποτελεί προαπαιτούμενο η συγκρότηση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα που επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, ώστε τα χρήματα να μην τροφοδοτήσουν απλά τη στήριξη του ισολογισμού των τραπεζών, όπως συνέβη με το προηγούμενο πακέτο. Ακόμη πρόσθεσε ότι η μείωση του ΑΕΠ στο 2010 θα είναι μικρότερη του 4%.

"Η οικονομία είναι σε ύφεση αλλά πιο ρηχή από ότι περιμέναμε. Αυτή η χρονιά θα κλείσει με απόδοση καλύτερη του -4% που προβλεπόταν" ανέφερε ο υπουργός. Ακόμη διέψευσε τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους.

Επίσης άσκησε κριτική στις τράπεζες, λέγοντας ότι στους "καλούς καιρούς" δεν προετοιμάστηκαν, προτρέποντάς τες ταυτόχρονα να προβούν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης.

Επανέλαβε ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά παρ' όλα αυτά οι τελικές αποφάσεις θα συνδιαμορφωθούν από το πόρισμα των συμβούλων που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο Μνημόνιο, επισήμανε ότι τώρα σχεδιάζονται τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2011 και γίνεται προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών επιλογών, ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, χωρίς πάντως να απορρίψει το ενδεχόμενο για κάποια απ' αυτά να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η τροπολογία για την επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος του ν. 3723/2008 κατά 25 δισ. ευρώ εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το "καμποτάζ"

Αναφορικά με την τροπολογία των 25 δις ευρώ. αφορά σε εγγυήσεις που μπορούν να δοθούν προς τις ελληνικές τράπεζες – εφόσον αυτό χρειαστεί – προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο για επέκταση των εγγυήσεων, χωρίς να συνεπάγεται αυτόματα την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες.

Αυτό γίνεται μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση τις ανάγκες ρευστότητας στα διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα.

Αργότερα ο υπουργός θα προεδρεύσει της πρώτης ευρείας σύσκεψης των αρμόδιων για τα έσοδα στελεχών με στόχο μέτρα που θα «κλείσουν» το άνοιγμα αξίας 4 δις ευρώ στον προϋπολογισμό.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: