Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

«Η ελληνική οικονομία ασθμαίνει»



Ρεπορτάζ του ΒΒC


Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το βρετανικό δίκτυο ΒΒC προβλέποντας κοινωνική αναταραχή το χειμώνα.

«Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εντυπωσίασε τους διεθνείς οργανισμούς με τις δραστικές περικοπές δαπανών, το πικρό όμως φάρμακο καθιστά την ασθενή οικονομία, ακόμη πιο άρρωστη» αναφέρει το ΒΒC.

Τα οικονομικά στοιχεία από τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας δεν μεταδίδουν καμία αισιοδοξία: Η συρρίκνωση της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε το 1,5%, ενώ η ανεργία φτάνει επίσημα το 12%. Η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να εφαρμόσει μέτρα οικονομικής λιτότητας και περικοπές δαπανών, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να εντείνει τα μέτρα οικονομικής λιτότητας. Οι προβλέψεις για επερχόμενη κοινωνική αναταραχή εντός του Σεπτεμβρίου έχουν πολλούς υποστηρικτές, που λένε ότι ο πολιτικός καύσωνας θα ακολουθήσει τον καλοκαιρινό» καταλήγει το ΒΒC.

Στο μεταξύ, ανάπτυξη 1% παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία στην Ευρωζώνη, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφτεί.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αύξηση από την επανένωση των δύο Γερμανιών σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε τριμηνιαία βάση.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί τα κράτη μέλη να επιμείνουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει με ανακοίνωσή του δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για λήψη πρόσθετων μέτρων ή για απαίτηση της τρόικας για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει, ο προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί ενώ υπάρχει ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιο κάτω από τον στόχο.

Παράλληλα διαψεύδει ότι υπάρχει υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ

πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: