Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Παράταση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας



Μπιρμπίλη: Πείσαμε τους κοινωνικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της ΔΕΗ

Παράταση έως το τέλος του χρόνου έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής επιτροπής.

«Συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης». Ήδη -πρόθεσε η κ. Μπιρμπίλη- συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.

Για προπαγανδιστική καταιγίδα που ενέσκηψε από την Κυβέρνηση έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός, σχολιάζοντας τα σενάρια περί πώλησης της επιχείρησης.

Σημείωσε επίσης ότι ο λιγνίτης, που σκέφτεται η κυβέρνηση να δώσει στους ιδιώτες, είναι το καύσιμο που κρατά την τιμή της κιλοβατώρας χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση;... Η ΝΔ λέει “ναι” στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο".

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο:Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον".

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε "υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες".

Τέλος ο Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο". Προσθέτει ότι "η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο".
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: