Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Τι αλλάζει στο Δημόσιο μετά την απογραφή




Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν μπει τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις τόσο στην οργάνωση όσο και στην λειτουργία των υπηρεσιών. Την ίδια ώρα ο «Καλλικράτης» δεν αλλάζει μόνο τον διοικητικό χάρτη της χώρας αλλά και τον υπαλληλικό, αφού έρχονται έξι μεγάλες ανατροπές για όσους εργάζονται στο Δημόσιο. Και δεν είναι λίγοι αυτοί.



Όπως αποκαλύφθηκε, συνολικά στον στενό δημόσιο τομέα εργάζονται περίπου 768.000 υπάλληλοι. Από αυτούς, το 54% είναι άνδρες και το 46% γυναίκες. Το 39% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και το 28% δευτεροβάθμιας, ενώ μόλις στο 9% περιορίζεται το ποσοστό όσων έχουν υποχρεωτική μόνο εκπαίδευση και 6% όσοι δεν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία. Το 82% αποτελούν μόνιμοι υπάλληλοι, δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί ενώ το 7% είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το 6% ορισμένου χρόνου.



Για όλους αυτούς, λοιπόν, προβλέπονται μετατάξεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες (αλλά εντός των ίδιων γεωγραφικών ορίων), καθώς επίκεινται συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και διευθύνσεων υπηρεσιών και μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών και των υπουργείων σε ενιαίο χώρο. Ακόμα θα προβλέπεται νέο ενιαίο μισθολόγιο με αμοιβές ανάλογες με την παραγωγικότητα αλλά και νέο προσοντολόγιο – καθηκοντολόγιο.



Αναλυτικά, οι έξι ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως τις κωδικοποίησε στο πρωτοσέλιδό της η «Ελευθεροτυπία» είναι:

1. Μετατάξεις και μετακινήσεις υπαλλήλων

2. Στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο χώρο

3. Σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας

4. Συγχώνευση – κατάργηση τμημάτωνμ, διευθύνσεων, υπηρεσιών

5. Νέοι οργανισμοί υπουργείων

6. Νέο προσοντολόγιο, καθηκοντολόγιο
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: