Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας»



Δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών


Την υστέρηση στα δημόσια έσοδα επιχειρούν να υποβαθμίσουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σημειώνουν με έμφαση ότι «τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας».

Ειδικότερα, πηγές από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ως μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκατ. ευρώ και πιστεύουν ότι δεν θα συνεχιστεί, ενώ προσθέτουν ότι το κράτος αναμένει εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα, στην εκκαθάριση των οποίων σημειώνεται μια μικρή καθυστέρηση.

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως «τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μπροστά μας», και εκτιμούν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «προχωράει φουλ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.»

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο, οι κύκλοι αυτοί αναφέρουν πως τα περιθώρια είναι γνωστά, προσθέτουν δε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις και ρίχνοντας το βάρος στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών σημειώνουν χαρακτηριστικά, «πως το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά».

Αναφορικά με τις τράπεζες, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αυτές εξήλθαν με καλά αποτελέσματα από το πρόσφατο στρες τεστ και θεωρούν ότι εξίσου καλά θα είναι και τα αποτελέσματα του επόμενου τεστ.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το κράτος θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που επιθυμεί η ΑΤΕ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ύψος του ποσοστού αυτής της συμμετοχής.

Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για την καταβολή της δεύτερης δόσης του πακέτου στήριξης άναψε την Πέμπτη επισήμως η Κομισιόν. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει το Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του πακέτου.

Η Κομισιόν εισηγείται να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.

Η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον διοικητή της ΤτΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: