Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

"Ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ"



Τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μέρες πριν από την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα



"Ο πόλεμος τελειώνει στο Ιράκ, μία χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη", τόνισε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για το τέλος της αποστολής των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

"Την Τρίτη, μετά από περισσότερα από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ θα θέσουν τέρμα στην πολεμική τους αποστολή στο Ιράκ, και θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα στον υπεύθυνο τερματισμό του πολέμου", επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία προς το έθνος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περνάει το Σάββατο την τελευταία πλήρη ημέρα των διακοπών του στο Μάρθας Βίνγιαρντ (Μασαχουσέτη), θα κάνει μια τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη το βράδυ που θα σηματοδοτήσει αυτήν την συμβολική ημερομηνία από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

"Όταν ήμουν υποψήφιος για το αξίωμα αυτό, είχα υποσχεθεί ότι θα θέσω τέρμα στον πόλεμο αυτό. Ως πρόεδρος, είναι αυτό που κάνω. Φροντίσαμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους πάνω από 90.000 στρατιώτες από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου", υπενθύμισε.

Ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέρασε αυτή την εβδομάδα κάτω από το συμβολικό όριο των 50.000 στρατιωτών.
Περισσότεροι από 4.400 από τους συντρόφους τους σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την εισβολή του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.icasualties.org.

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν "θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν" τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν τη χώρα στα τέλη του 2011.
Πληροφορίες για σειρά επιθέσεων στο Ιράκ
Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του έχει πληροφορίες πως οργανώσεις συνδεδεμένες με την αλ Κάιντα σχεδιάζουν σειρά επιθέσεων σε όλη τη χώρα.

Στο Ιράκ καταγράφονται αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων κι έχουν υπογραμμίσει το πόσο εύθραυστη παραμένει η χώρα--ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις όσον αφορά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές του Μαρτίου, από τις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Ιρακίγια μετέδωσε ότι ο Μάλικι είπε πως σουνίτες ισλαμιστές μέλη της αλ Κάιντα και μέλη του απαγορευμένου κόμματος Μπάαθ του οποίου ηγείτο άλλοτε ο Σαντάμ Χουσεΐν σχεδιάζουν κι άλλες επιθέσεις.

Κατά τις κυβερνήσεις σε Ουάσινγκτον και Βαγδάτη το επίπεδο της βίας στο Ιράκ έχει μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια σε σύγκριση με την μαζική σφαγή των ημερών της σεχταριστικής βίας, από το 2006 ως το 2007--αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις και οι δολοφονίες συνεχίζονται να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: