Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η ακρίβεια έφερε προσφορές και στα τσιγάρα


Στο παζλ των χαμένων εκτός από τη βιομηχανία που πουλά κοντά στο κόστος , είναι οι πρατηριούχοι , οι περιπτεριούχοι και το υπουργείο Οικονομικών που χάνει τα περισσότερα έσοδα.

Βγήκαν τα μαχαίρια στην καπνοβιομηχανία με τη μορφή προσφορών. Η τιμή των 3,80 ευρώ το πακέτο ήταν αρκετά «βαριά» για την αγορά και το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι πωλήσεις έως 20% με τα νέα φορολογικά μέτρα. Η κίνηση της Philip Morris να κυκλοφορήσει μίνι πακέτο Marlboro στην τιμή των 3 ευρώ χαρακτηρίστηκε casus belli από τον ανταγωνισμό. Η βιομηχανία θέλει την τιμή του πακέτου πάνω από τα 4 ευρώ για να διατηρήσει τα κέρδη της σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κάτι που ισχύει και για πρατηριούχους και όπως και για τους συνεταίρους της που είναι οι πρατηριούχοι και οι περιπτεριούχοι.

Όμως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά δεν βοηθά για την περαιτέρω άνοδο της τιμής του πακέτου. Έτσι οι κινήσεις των στελεχών της βιομηχανίας οδηγούν αναγκαστικά σε μείωση της τιμής του πακέτου των τσιγάρων στα 3 ευρώ έτσι ώστε να κρατήσουν τα αρχικά τους μερίδια στην αγορά ή ακόμη και να τα αυξήσουν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία η British American Tobacco που διαθέτει πλούσια γκάμα τσιγάρων απάντησε στη κίνηση της Philip Morris και προωθεί στην αγορά το πακέτο Prince στην τιμή των 3 ευρώ από 3,80 ευρώ που πωλείται σήμερα. Την ίδια τακτική ακολούθησε και για το πακέτο Stuyvesant ενώ το Pall Mall το διαθέτει ήδη στην αγορά στην τιμή των 2,90 ευρώ για τη συσκευασία που περιέχει 25 τσιγάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός είναι η προσφορά των 3 ευρώ το πακέτο να έχει μικρή χρονική διάρκεια και να επανέλθει αργότερα πάλι στα 3,80 ευρώ. Ήδη τα πρατήρια έχουν εφοδιαστεί με πακέτα τσιγάρων με τις νέες τιμές αλλά είναι αμφίβολο αν περάσουν την πόρτα των περιπτέρων αφού οι ιδιοκτήτες θα βγάλουν ψίχουλα από την πώλησή τους.

Στο παζλ των χαμένων εκτός από τη βιομηχανία που πουλά κοντά στο κόστος , είναι οι πρατηριούχοι , οι περιπτεριούχοι και το υπουργείο Οικονομικών που χάνει τα περισσότερα έσοδα. Η απόφαση της British American Tobacco να κατεβάσει στα 3 ευρώ της τιμής του πακέτου θα μειώσει τα έσοδα του κράτους κατά 62 λεπτά στο πακέτο. Η τιμή των 3,80 ευρώ δίνει έσοδα 3,21 ευρώ στο πακέτο και για τα 3 ευρώ πέφτει στα 2,59 ευρώ παρουσιάζοντας πτώση κατά 19%.

Το υπουργείο Οικονομικών όπως όλα δείχνουν πήγε για ...μαλλί και βγήκε κουρεμένο αφού η λιανική τιμή καθορίζεται από την καπνοβιομηχανία.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η εταιρεία Japan Tobacco International που διαθέτει στην αγορά τα τσιγάρα Camel, Winston, Silk Cut, κτλ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θορυβηθεί απο τις εξελίξεις αλλά και από την σημαντική πτώση που καταγράφουν τα έσοδα από καπνικά προϊόντα. Τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν μόλις στα 133,7 εκατ. ευρώ από 272,1 εκατ. πέρυσι καταγράφοντας πτώση 50%.
Ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών ? Περιπτερούχων της Αθήνας θεωρεί ότι η κίνηση της British American Tobacco είναι η χαριστική βολή για τους περιπτεριούχους οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε πτώχευση. Ο κ. Πλακόπουλος υποστηρίζει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αδυνατεί να προστατεύσει αρχικά τα δικά της συμφέροντα και στη συνέχεια του δικτύου και της αγοράς καπνού. Ο κ. Πλακόπουλος εκτιμά ότι άμεσα το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην αναμόρφωση του φόρου στα τσιγάρα αν θέλει έσοδα και να παραμείνουν στη ζωή τα 40.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα που υπάρχουν στην χώρα. Να σημειωθεί ότι η αγορά του καπνού το 2009 έφερε 2,5 δισ ευρώ στα ταμεία του κράτους ενώ φέτος αναμένεται να εισπράξει τουλάχιστον 3,3 δισ ευρώ τα οποία όπως είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν αφού οι πωλήσεις έχουν μειωθεί έως 20%.

To ειδαμε στο pame.gr
Πηγή "imerisia.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: