Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η Εκκλησία σήμερα.


Το λαβαμε απο:ideopigi.blogspot.com

Γράφει η Ιδεοπηγή

Το θεολογικό και λειτουργικό της Εκκλησίας είναι αντικείμενο των Ιεραρχών και των θεολόγων. Εκτός όμως απ’ αυτά η Εκκλησία επιτελεί και κοινωνικό έργο πολύ χρήσιμο ειδικά σήμερα. Όλα αυτά καλά αλλά υπάρχουν φωνές που κριτικάρουν την Εκκλησία σε θέματα όπως η συμπεριφορά μερικών Ιεραρχών.

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό που κυρίως λένε αφορά την αποεβραιοποίηση της Εκκλησίας δηλαδή την αναφορά μόνο στην καινή διαθήκη και όχι στην παλαιά που κυρίως είναι ιστορικά κείμενα του λαού των Εβραίων και νομοθετικά που όριζαν τις σχέσεις στην κοινωνία των Εβραίων. Πολλοί μελετητές μιλούν για δύο λαούς τους Εβραίους και τους Ισραηλίτες.

Όσο αφορά την καινή διαθήκη η κατά λέξη αποδοχή των όσων γράφονται στα βιβλία της είναι λάθος. Για να εξηγήσει κάποιος ένα κείμενο πρέπει να μεταφερθεί στον τόπο και το χρόνο που γράφτηκε. Αναφέρομαι και στα κείμενα (επιστολές) του αποστόλου Παύλου. Πολλοί επιμένουν να τηρούν κατά γράμμα τα κείμενα χρησιμοποιώντας την ερμηνεία τους κατά το δοκούν.

Η μεταφορά των κειμένων στη δημοτική πιστεύω είναι λάθος. Η γλώσσα της καινής διαθήκης είναι εύκολα αντιληπτή απ’ τους Έλληνες παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται και γράφονται κατά καιρούς.

Ο εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας δεν έχει να κάνει με το τελετουργικό ή το θεολογικό μέρος. Η αγαμία πχ των επισκόπων δεν είναι θεολογικό θέμα ούτε υπήρχε απ’ ανέκαθεν. Η πολυέξοδη ζωή και η χλιδή σε άμφια και συμπεριφορές μερικών των Ιεραρχών δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στους πιστούς και δίνει επιχειρήματα στους πολέμιους της Εκκλησίας.

Η θρησκευτικότητα ήταν και είναι ισχυρή. Δεν εμποδίζει τον άνθρωπο να έχει μια κανονική ζωή.

Οι υπερβολές όμως κυρίως των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων προκαλούν θυμό αν όχι και θυμηδία.

Άλλο θρησκευτικότητα και άλλο θρησκοληψία.

Εκκλησία όμως δεν είναι μόνο οι Ιεράρχες με τα χρυσοποίκιλτα άμφια είναι και οι παπάδες στις γειτονιές και στα χωριά πολλοί εκ των οποίων επιτελούν μεγάλο κοινωνικό έργο.

Είναι τα ιδρύματα που χρηματοδοτεί και διευθύνει η Εκκλησία.

Η ήρεμη και γαλήνια προσωπικότητα του σημερινού Αρχιεπισκόπου μας δίνει ελπίδες ότι σιγά σιγά θα κατορθώσει να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα στην Εκκλησία. Το πρότερο έργο του εγγυάται γιαυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: