Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ερωτήματα για τη θνησιμότητα στη Ρωσία



Μεγάλη μερίδα του ρωσικού Τύπου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τα στοιχεία


Την αποστολή βοήθειας στη Ρωσία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος στο ρώσο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Όπως διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία, ο Ομπάμα δήλωσε στο Μεντβέντεφ ότι «οι ΗΠΑ απαντούν στην έκκληση της Ρωσίας για τεχνική βοήθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές».

Ο ρωσικός Τύπος κάνει λόγο για επικίνδυνη διαχείριση της κρίσης από μέρους της κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι δεν αναφέρονται όλοι οι θάνατοι που οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Tvoi Den, η οποία υποστηρίζει ότι το Τμήμα Υγείας της Μόσχας απαγόρευσε στους γιατρούς να διαγνώσκουν θερμοπληξία, ώστε να μειωθούν τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα.

Πάντως, ο επικεφαλή του Τμήματος Υγείας είχε παραδεχθεί μέσα στην εβδομάδα ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης που έσπευσε να επιπλήξει τον αξιωματούχο για τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: