Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΑΚΙΔΩΝ (με ιώτα)


Το λαβαμε απο:e-newsandviews.blogspot.com

Στη χώρα με τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους… μπλοκάκιδες, το ασφαλιστικό καθεστώς αυτής της τάξης ελεύθερων επαγγελματιών είναι πραγματικά παρανοϊκό.

Πρόκειται για άτομα που προκειμένου να βγάλουν τον επιούσιο (και εάν), βάζουν συνειδητά συνέταιρο τους την εφορία και κάνουν έναρξη επαγγέλματος, ως επί το πλείστον άσχετη με το μορφωτικό τους επίπεδο, και συνήθως με έδρα το σπίτι τους αφού δεν υπάρχει ούτε λόγος για ενοίκια. Μαζί όμως με τις φορολογικές υποχρεώσεις (απόδοση Φ.Π.Α., κλπ.) και εκτός του γεγονότος ότι οι απελπισμένοι μπλοκάκιδες πληρώνουν λογιστή για το Ε3, τον Φ.Π.Α. και άλλες ηλεκτρονικές καταχωρήσεις/δηλώσεις, οφείλουν να εγγραφούν και στο ανάλογο ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Στη πλειονότητά τους, τα άτομα που καταφεύγουν σε αυτό το τέχνασμα για να ζήσουν οι ίδιοι και/ή η οικογένειά τους, ενώ θα έπρεπε να ευγνωμονούνται από το Κράτος γιατί ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, έχουν να αντιμετωπίσουν το δίμηνο μαρτύριο καταβολής της εισφοράς στο ταμείο η οποία ανέρχεται στα 500 με 600 Ευρώ. Και εδώ ακριβώς αρχίζει η παράνοια όταν ο Ο.Α.Ε.Ε. απαιτεί τη πληρωμή και ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη για μήνες… χωρίς κομπίνα φοροδιαφυγής αφού είναι πολύ απλό για τις αρχές να το διαπιστώσουν (αντίθετα με τη προσφιλή τους πρακτική να αρέσκονται στο να κατηγορούν τους πάντες για φοροφυγάδες καλύπτοντας τις δικές τους "πομπές").

Φυσικά, δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα γιατί είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός έχει προβλέψει και για αυτό. Ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να προσκομίσει το Ε3 των τριών (3) τελευταίων ετών και εάν το εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 8 με 9 χιλιάδες το έτος, τότε απαλλάσσεται. Μόνο που το ευεργετικό μέτρο αυτό, είναι ετεροχρονισμένο και θυμίζει τη λαϊκή παροιμία "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι" αφού οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά τη διάρκεια των 3 ετών με αποτέλεσμα, όταν προσκομίσουν τελικά τα δικαιολογητικά, να έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική τους δίωξη αφού το ταμείο δεν διστάζει να διεκδικήσει τα ασφάλιστρα μέσω αυτής της οδού.

Και πάλι τίθεται το απλό ερώτημα, δεν υπάρχει κάποιος να αναθεωρήσει αυτή τη πρακτική και να εξετάζει το Ε3 του ενδιαφερόμενου σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποδεικνύεται η αδυναμία πληρωμής του ασφαλισμένου;
Αποτέλεσμα; Πολλοί αναγκάζονται να διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στην εφορία για να αποκτήσουν το δικαίωμα στη συνέχεια να αναστείλουν οριστικά την ασφάλισή τους από τον Ο.Α.Ε.Ε. Αυτό, όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, έχει τρεις σοβαρότατες παρενέργειες:
1) τα άτομα αυτά δεν έχουν πλέον δικαίωμα εργασίας που σημαίνει μηδενικό εισόδημα χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για το πώς ζούνε,
2) δεν δικαιούνται ουδεμίας ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ανάγκης και
3) δεν μπορούν, σε ένα πάρα πολύ αισιόδοξο σενάριο, να συμπληρώσουν ένσημα για μελλοντική συνταξιοδότηση.
Με απλά, σκληρά, αλλά αληθινά, λόγια, το σύστημα ΠΕΤΑΕΙ, ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ, ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ανθρώπους που ΘΕΛΟΥΝ να εργαστούν και δεν ανήκουν στη κατηγορία των τεμπέληδων.
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: