Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Εύσημα ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία



Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν κίνδυνοι


Τα εύσημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πρόοδο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας απέσπασε την Παρασκευή η Αθήνα.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις σημείωσε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά ωθούμενο κυρίως από την πιστή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μερικές εκ των οποίων - όπως είναι αυτές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας - προχωρούν με ταχείς ρυθμούς που συχνά προηγούνται των προβλεπομένων χρονικών περιθωρίων.

Ο κ. Ράις επισήμανε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι “εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις”.

Επίσης, υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να διέπονται, όπως είπε, από κοινωνική δικαιοσύνη και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

ΔΝΤ για τραπεζικό τομέα
Εξάλλου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της εμπλοκής ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας γίνονται σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα, τόνισε ο κ. Ράις αλλά συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις τραπεζών, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" είπε ότι δεν αποτελούν πανάκεια, προσθέτοντας ότι η γρήγορη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι το μέγα ζητούμενο.

Όσον αφορά την πρόταση της Πειραιώς, εκτιμά ότι είναι ιδιότυπη, καθώς αφορά δυο πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, με τη λογική ή και τα δυο ή τίποτα.


Ζητούνται έσοδα

Στο μεταξύ, τρόπους αύξησης των εσόδων εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόδοση των οικονομικών μέτρων θα είναι μικρότερη των προσδοκιών λόγω της ύφεσης και θα αναγκαστεί να περικόψει επενδυτικές δαπάνες.

Μεταξύ άλλων, προωθείται ο ταχύτερος εντοπισμός μεγάλων οφειλετών του δημόσιου, και εξετάζεται να δοθεί μεγάλη έκπτωση σε όσους πληρώσουν εφάπαξ.

Επίσης, επιταχύνεται η είσπραξη προστίμων και η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

"Να σπάσει ο γύψος του μνημονίου"

Κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Μυτιλήνη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι «η ανεπάρκεια των δημόσιων εσόδων δηλώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους και το άφθονο χρήμα προς τις τράπεζες όχι μόνο δεν θα μας βγάλουν από την κρίση, αλλά θα μας βουλιάξουν περισσότερο σ’ αυτή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει και ο άλλος δρόμος της ανάπτυξης, της αναδιανομής, της στήριξης της απασχόλησης, της επαναθεμελίωσης της ασφάλισης και ζήτησε το σπάσιμο «του γύψου του μνημονίου».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: