Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Απαγόρευση για τα Blackberry στις αραβικές χώρες και την Ινδία


Το λαβαμε απο:teledatanews.blogspot.com

Η RIM, κατασκευάστρια των κινητών Blackberry, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και την Ινδία. Τα τρια αυτά κράτη προφασίζονται λόγους εθνικής ασφαλείας και οι δύο απο αυτές (ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία) έχουν ήδη αποφασίσει την φραγή κάοπιων από τις υπηρεσίες δεδομένων που παρέχουν οι συγκεκριμένες συσκευές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες πως πρόκειται να βάλει φραγή στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων (Instant Messaging) από συσκευές Blackberry από την 11η Οκτωβρίου. Τώρα και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή δεν θα είανι δυνατή η ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων (ΙΜ).

Οι επιτροπές τηλεπικοινωνιών σε αυτά τα δύο κράτη έχουν αποφανθεί πως οι υπηρεσίες δεδομένων στα Blackberry αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλειά τους επειδή όλες οι επικοινωνίες αποθηκεύονται σε servers που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι οποίοι είναι κάτω από τον έλεγχο ιδιωτικής εμπορικής εταιρείας (RIM). Επίσης η κρυπτογράφηση τω δεδομένων είναι τέτοια που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παρέμβουν και να τα υποκλέψουν, δίνοντας την δυνατότητα σε κακοποιά στοιχεία και τρομοκράτες να επικοινονούν μεταξύ τους.

Άλλο ένα μέτωπο έχει ανοίξει για την RIM και με την Ινδία η οποία έχει επίσημα ζητήσει να μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες των χρηστών Blacbkerry. Διαρροή από την Ινδία μάλιστα επέμενε πως η RIM έχει ενδώσει στην απάιτηση αυτή, πράγμα που η εταιρεία επίσημα διέψευσε. Η άποψη της RIM είναι πως η εταιρεία οφείλει να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των πελατών της.

Τα κράτη αυτά έχουν περίπου 2 εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν συσκευές Blackberry, αριθμός που αποτελεί περίπου το 5% των χρηστών παγκοσμίως, και που ανέρχεται στα 41 εκατομμύρια.

Πάντως υπάρχει και η άλλη ανάγνωση του θέματος που έχει προκύψει. Ίσως τελικά η διαμάχη με αυτά τα κράτη να καταλήξουν θετικά για την RIM αφού ίσως αποδεικνύουν το πόσο δυνατή είναι η κρυπτογράφηση ώστε μετά από τοσο καιρό να μην έχουν μπορέσει αυτά τα κράτη να την σπάσουν.

Ανεπίσημα λέγεται πως ίσως δεν είναι τόσο θέμα ασφάλειας πρά περισσότερο ένα πολιτικό θέμα αυτό που έχει δημιουργηθεί. Πριν δύο χρόνια η RIM είχε κατηγορήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πως ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας, η Etisalat, είχε κάνει μια αναβάθμιση στο δίκτυό της η οποία περιελάμβανε ιό Spyware για την παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα που έχουν οι χρήστες στα κινητά τους τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: