Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Νέο σύστημα εξετάσεων από το 2014


Συνολικά 106.189 ήταν φέτος οι υποψήφιοι για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τους οποίους εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος ανέφερε ότι η φετινή διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών και τόνισε ότι παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρσι ήταν 20.630.

Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, «δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα».

Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, τόνισε ιδιαίτερα, ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές σε βάθος και ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίες θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων αλλά και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί το 2013-2014.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: