Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Στις 2 Σεπτεμβρίου οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων


Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή κάλεσε και επισήμως τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν τις άμεσες συνομιλίες στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Αποδέχτηκε την πρόταση το Ισραήλ, θετική αναμένεται και η επίσημη απάντηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες το Κουαρτέτο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν "προκλητικές ενέργειες" και τυχόν "εμπρηστικές δηλώσεις".

Την πρόταση απηύθυνε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Στόχος των συνομιλιών θα είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια. Ωστόσο, πι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από καλή πίστη και από μια δέσμευση για την επιτυχία τους", δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στις διαπραγματεύσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου, το οποίο αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη, συμφώνησαν σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή στις συνομιλίες θα είναι παρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αποδέχονται την πρόταση Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής χαιρέτισαν την πρόταση του Κουαρτέτου για την έναρξη των άμεσων συνομιλιών. Το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με τις διευκρινίσεις που προσέφεραν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν χωρίς προϋποθέσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου θα προσέλθει στις συνομιλίες "με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών, η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του".

"Η δήλωση - που έγινε από τη Νέα Υόρκη, στο όνομα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών- περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την παροχή για μία ειρηνευτική συμφωνία", δήλωσε από τη μεριά του ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σάεμπ Ερεκάτ.

Απορρίπτει τις απευθείας διαπραγματεύσεις η Χαμάς

Απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου για έναρξη άμεσων συνομιλιών στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

"Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αισθανθεί ότι δεσμεύεται από τα αποτελέσματα αυτής της παραπλανητικής πρόσκλησης. τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, της οργάνωσης η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: