Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν από το 1914.


Είχε ξεχαστεί ήδη από το 1914, όταν και πρωτοβγήκε στους κινηματογράφους η βουβή ταινία «Α Thief Catcher» σκηνοθετημένη από τον Henry Lehrman. Πριν από ένα χρόνο ο ιστορικός κινηματογράφου Paul Gierucki αγόρασε από ένα μαγαζί με αντίκες μία μπομπίνα η οποία ήταν σε κακή κατάσταση για μόλις 100 Ευρώ. Δεν της έδωσε όμως πολύ σημασία και την άφησε σ’ ένα ράφι για καιρό. Όμως όταν έδωσε λιγο προσοχή ανακάλυψε ότι επρόκειτο για τη χαμένη μέχρι σήμερα ταινία στην οποία συμμετείχε ο (τότε ανερχόμενος) Τσάρλι Τσάπλιν.

Εκτός από το γεγονός ότι επρόκειτο για μια χαμένη ταινία, το ενδιαφέρον των ιστορικών του κινηματογράφου στράφηκε στην εμφάνιση του Τσάπλιν καθώς ανατρέπεται ο μύθος που τον ήθελε να δημιουργεί τον δημοφιλή χαρακτήρα του «αλητάκου» αυτοσχεδιάζοντας στα γυρίσματα ταινίας που γυρίστηκε αρκετά αργότερα . Παράλληλα οι ιστορικοί του κινηματογράφου αισιοδοξούν ότι είναι ακόμα δυνατό να βρεθεί υλικό από εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ταινία πρέπει να γυρίστηκε μεταξύ 5 και 26 Ιανουαρίου του 1914 και να προβλήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Πρόκειται για την τρίτη εμφάνιση του ηθοποιού στο σινεμά (ενώ είχε ήδη μια σημαντική πορεία στο θεατρικό σανίδι).

Πριν από λίγες μέρες η ταινία προβλήθηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από δεκάδες χρόνια στο Arlington της Virginia στο πλαίσιο του φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου. Μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσει σε DVD μαζί με σχετικό υλικό τεκμηρίωσης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την διατήρησή της στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
πηγη:e-radio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: