Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Κατηγορεί το Λευκό Οίκο για αδιαφορία ο ιδρυτής της Wikileaks






Είπε ότι είχε ζητήσει τη βοήθεια του Λευκού Οίκου για την προστασία όσων ενδεχομένως να κινδύνευαν από τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων

Κατηγορίες εναντίον του Λευκού Οίκου εξαπέλυσε ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Το Πεντάγωνο έχει καταδικάσει εντονότατα τη δημοσίευση την Κυριακή 92.000 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι μεταξύ άλλων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή, ενώ από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, χαρακτήρισε τη δημοσίευση των εγγράφων "εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική. Αφορά ζωές και οι ζωές αυτές κινδυνεύουν".

Ο ιδρυτής της Wikileaks έχει διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα διαβάστηκαν πριν δημοσιευθούν και ότι όσα πιθανόν να οδηγούσαν στον εντοπισμό ονομάτων πληροφοριοδοτών από τρίτους, δεν δημοσιεύθηκαν.

Κάθε έγγραφο που "έθετε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους" συμπεριλήφθηκε στα 15.000 έγγραφα που η Wikileaks έχει στην κατοχή της, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει", διαβεβαίωσε ο Ασάντς.

Παράλληλα όμως υπήρξε ξεκάθαρος: "Λυπάμαι βαθύτατα εάν προκλήθηκαν προβλήματα σε κάποιους. Αλλά εάν ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε αν θα δημοσιεύαμε όλα ή τίποτα, θα δημοσιεύαμε το σύνολο των εγγράφων, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του πολέμου".

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι η διαρροή των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν συνιστά "κίνδυνο" για τους Αμερικανούς στρατιώτες και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να βοηθήσει στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο προκειμένου να εντοπιστεί η "πηγή" της διαρροής.

Παράλληλα, έχει επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση σε "ευαίσθητες" πληροφορίες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας νέας διαρροής στρατιωτικών εγγράφων.
πηγη:skai.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αστακός στην ενεργειακή ατζέντα Ελλάδας-ΗΠΑ


Θέματα που αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας στην ευρύτερη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας καθώς και τις επενδυτικές προοπτικές στην περιοχή συζήτησε κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγσταρ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΙTGI καθώς και η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνοδευόταν από επιτελείο ειδικών συμβούλων/εμπειρογνωμώνων σε ενεργειακά θέματα καθώς και την κυρία Μακάρθι επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ και τον σύμβουλο οικονομικών θεμάτων της πρεσβείας, κ. Πολ Μάλικ.

Κατά τη συνάντηση, όπως ανακοινωσε το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας και η ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, όπως επίσης η ανάγκη άμεσης προώθησης του αγωγού ITGI.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο Αμερικανός αξιωματούχος για τη διαφοροποίηση προμήθειας των πηγών(χωρών) φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξέλιξη του ενεργειακού κέντρου του Αστακού και στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ.