Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Obama για τρομοκρατία: H Al Qaeda είναι ακόμη επικίνδυνη και η Υεμένη μοιάζει με το Αφγανιστάν


Σειρά δηλώσεων έκανε στο αμερικανικό δίκτυο msnbc ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα από την Ουάσιγκτον για το Maine για το Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά του. Στις δηλώσεις του κατά κύριο αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στις οποίες φαίνεται να χάνει έδαφος σε σχέση με πιθανούς ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

Πιο συγκεκριμένα και σε σημερινή δημοσκόπιση με αντίπαλο τον Willard Mitt Romney ο Obama χάνει με – 3 μονάδες (46%~43%) με αντίπαλο τον Mike Huckabee χάνει με διαφορά 2 μονάδων (47%~45%) με αντίπαλο τον Newt Gingrich χάνει με -1 μονάδα (46%~45%) με αντίπαλο την γνωστή και μη εξαιρετέα Sarah Palin συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό (46%) ενώ δείχνει να επικρατεί με άνεση μόνο κατά της κυβερνήτη της Αριζόνα Jan Brewer –η οποία πέρασε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της παράνομης μετανάστευσης στην πολιτεία της- με διαφορά +8 μονάδων (44%~36%).

Ο Πρόεδρος Obama υ6περαμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας πως έχει διανύσει μόνο το μισό δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματός του και πως οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας αλλά και για την υγεία, θα αποδώσουν καρπούς στο υπόλοιπο διάστημα της προεδρικής του θητείας. Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας ο Obama δήλωσε πως η Al Qaeda παραμένει ακόμη επικίνδυνη, ενώ η δήλωσή του –έστω και αν αυτή αφορούσε μόνο τη γεωγραφική συσχέτιση- για την ομοιότητα μεταξύ Αφγανιστάν και Υεμένης θεωρήθηκε από πολλούς ως ατυχής.

Πιο συγκεκριμένα ο αμερικανός Πρόεδρος είπε για το θέμα της τρομοκρατίας και της Υεμένη.

«Ένας λόγος που μπορεί να πει κάποιος ότι η Al Qaeda είναι δυνατή στην Υεμένη όσο οπουδήποτε αλλού είναι πως έχουμε πολεμήσει την οργάνωση αυτή στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να έχει μεταφερθεί στην περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν Τους έχουμε εντοπίσει και είναι αδύνατο για αυτούς να εκτελούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση αυτή. Είναι όμως εξίσου γνωστό πως η Al Qaeda στην Υεμένη είναι επικίνδυνη και αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα είναι όχι η πραγματοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων αλλά να στρατολογούν νέους οπαδούς έτσι ώστε να εκτελούν επιχειρήσεις χαμηλής κλίμακας. Και αυτό είναι δυσκολότερο για εμάς καθώς τα ονόματά τους δεν είναι στη «λίστα».

Ο Umar Farouk Abdulmutallab –σ.σ ο άνθρωπος ο οποίος αποπειράθηκε να ανατινάξει το αεροσκάφος της πτήσης 253 της Northwest Airlines στις 25 Δεκεμβρίου του 2009- είναι ένα κλασικό παράδειγμα τι ανθρώπους προσπαθεί να στρατολογήσει η Al Qaeda στην Υεμένη. Πολλοί ταξιδεύουν μέχρι την Υεμένη, εκπαιδεύονται εκεί για να σταλούν συνέχεια στη Δύση.

Εμείς συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Υεμένης. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την κατάσταση εκεί σε ότι αφορά την Al Qaeda, η κυβέρνηση της Υεμένης συνεργάζεται μαζί μας αλλά πρόκειται για μια φτωχή χώρα, το έδαφός της είναι παρόμοιο με αυτό του Αφγανιστάν έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Είναι μια δύσκολη περιοχή του κόσμου Εμείς όμως εργαζόμαστε για να τους περάσουμε το μήνυμα πως παρά το γεγονός πως αυτό τον καιρό έχουμε επικεντρωθεί στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν η προσοχή μας παραμένει στην Υεμένη».

Στο μεταξύ ύστερα απο γιγαντιαία επιχείρηση της τουρκικης αστυνομίας σε 35 σπίτια συνελήφθησαν 29 άτομα τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα. Η αντιτρομοκρατική εδώ και 2 μήνες παρακολουθούσε τα άτομα αυτά και προχώρησε τα ξημερώματα στη σύλληψή τους

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: