Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης Χριστόφια για Κυπριακό




Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει αποστείλει επιστολές

Σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό έχει αποδυθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Χριστόφιας έχει αποστείλει επιστολές, με τις οποίες ενημερώνει βασικούς πρωταγωνιστές στο διεθνές πεδίο για το πακέτο των προτάσεων του για το Κυπριακό και ζητά την παρέμβασή τους προς την τουρκική πλευρά για να αποδεχθεί τη συζήτηση τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποδέκτες των επιστολών είναι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, οι αρχηγοί των κρατών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, Μπαρόζο και Μπούζεκ αντίστοιχα, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στην επιστολή έκτασης δύο σελίδων, ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάζει τις τρεις προτάσεις (συζήτηση περιουσιακού με διασύνδεση εδαφικού και εποίκων, θέμα Αμμοχώστου με απευθείας εμπόριο, ενταξιακά κεφάλαια Τουρκίας και η προσέγγισή του για διεθνή διάσκεψη).

Ο Δημήτρης Χριστόφιας επισημαίνει πως, αν το πακέτο γίνει αποδεκτό, θα δοθεί ώθηση στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σε μια διαδικασία, που, σημειώνει, δεν προχωρεί λόγω της τουρκικής στάσης. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει εντολές στις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των χωρών, στις οποίες εδρεύουν.

Εξάλλου, Αθήνα και Λευκωσία , σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συντονίζονται για τη διαχείριση, που πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο θέμα του Κοσόβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε τις πρόσφατες συνομιλίες Κυπριανού - Δρούτσα και έχουν δοθεί οδηγίες στις πρεσβείες Ελλάδας και Κύπρου για την επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί, ώστε να μην υπάρξει κανένας παραλληλισμός με το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Εξάλλου, μεγάλο εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος για Ελλάδα και Τουρκία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το Κυπριακό Κέντρο του PRIO, του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στο Όσλο.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: